Hradišti v Mikulčicích vévodí čtyřmetrové sousoší Cyrila a Metoděje

Mikulčice - Slovanské hradiště v Mikulčicích na Hodonínsku získalo novou dominantu. Zástupci bulharské menšiny památníku darovali půltunové bronzové sousoší Cyrila a Metoděje. Věrozvěsty odlili v jedné ze specializovaných sléváren v Horní Kalné na Trutnovsku. Autorem čtyřmetrové sochy za tři miliony korun je bulharský sochař Emil Venkov. Dílo, které stojí před torzem velkomoravského kostela na Valech, bude slavnostně odhaleno v sobotu 23. května, den před výročím příchodu obou světců na Velkou Moravu.

V pravoslavném Bulharsku je kult bratrů ze Soluně velmi silný. V Česku žije asi 25 tisíc Bulharů. V roce 1982 nechali v Mikulčicích nainstalovat pamětní desku o věrozvěstech, u které se dosud každoročně scházeli na cyrilometodějské pouti. Menšina se ale rozhodla, že světcům vytvoří uctivější památník.

„Loni nás napadlo, že by si Mikulčice zasloužily jejich sousoší. Stát by zde mělo i proto, že tu podle legend zemřel Metoděj. Jeho hrob se ale dosud nepodařilo najít,“ uvedl Dimitar Christov ze Svazu Bulharů žijících v Evropě. Mezinárodní svaz Bulharů proto uspořádal na sousoší sbírku. Podle Christova vybrala bulharská menšina mezi sebou zhruba pětinu, zbytkem částky přispělo bulharské ministerstvo kultury.

Živý vstup Michala Šebely (zdroj: ČT24)

Mikulčice usilují o zápis mezi památky UNESCO

Mikulčice byly v 9. století centrem Velkomoravské říše. Slovanští věrozvěsti vytvořili pro svou misi na Velké Moravě písmo hlaholici a prosadili staroslověnštinu jako bohoslužebný jazyk. Ranou bulharskou abecedou a překladem základních knih křesťanské ideologie položili základ bulharské kultury a písemnictví. Hradiště je od roku 1962 národní kulturní památkou. Mikulčice nyní usilují se sousední slovenskou obcí Kopčany, v nichž se zachoval velkomoravský kostel, o zápis mezi památky UNESCO.

Sousoší Cyrila a Metoděje
Zdroj: Václav Šálek/ČTK