Starý Plzenec řeší problém s regulérností tamních voleb

Starý Plzenec – Proti úspěchu písničkáře Jaroslava Samsona Lenka, který kandidoval za Volbu pro Starý Plzenec, se odvolala ČSSD, protože hudebník nemá v Plzenci nahlášený trvalý pobyt. Lenk se brání tím, že je držitelem čestného občanství města a prokazatelně ve svém domě v Plzenci celý rok bydlí.

Jaroslav Samson Lenk při volbách ve Starém Plzenci přeskočil z jedenáctého nevolitelného místa kandidátky na druhé a získal Volbě pro Starý Plzenec druhý mandát do zastupitelstva. Na otázku, jestli mu překáží v kandidatuře fakt, že má kvůli podnikání trvalý pobyt, byť jen úředně, v Praze, jeho sdružení dostalo už před volbami od úředníků odpověď, že nikoli.

„Kandidovat sice může, ale překážka k volitelnosti musí ke dni voleb pominout,“ vysvětlil vedoucí odboru vnitřních věcí Krajského úřadu Plzeňského kraje Jan Nový. Jaroslav Samson Lenk se brání, že v Potenci prokazatelně bydlí již 20 let.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

ČSSD, která získala v Plzenci jediný mandát, podala stížnost proti výsledkům voleb. Předseda MO ČSSD Starý Plzenec Jan Metlický poukazuje na fakt, že v případě zrušení hlasů pro hudebníka by sociální demokraté získali dva mandáty. O platnosti voleb bude rozhodovat soud. Výsledek rozhodnutí bude zásadní pro další postup. Volební zákon není úplně jednoznačný.

Existuje několik možných řešení. Buď hlasy Jaroslava Lenka propadnou a mandát získá konkurenční ČSSD, nebo v jeho volební straně připadnou náhradníkovi. Také mohou následovat nové volby, což by v nynější situaci bylo podle slov Jaroslava Samsona Lenka nejspravedlivější. Návrh na neplatnost voleb může podat každá volební strana i každý volič.