Když chodí neštěstí po horách, pomůže číslo 1210

Praha – Kdo se často zraňuje na horách nebo mezi kopci beznadějně bloudí, už nemusí mít v telefonu zvlášť číslo na Horskou službu v každých horách. Od soboty bude fungovat jednotné číslo Horské služby 1210, na které lze zavolat, ať už člověka potká neštěstí ve kterýchkoli horách. V podobě +420 1210 bude fungovat, i když se člověk zraní až za hranicemi. Narozdíl od ostatních tísňových linek ale bude hovor na toho číslo placený volajícím.

Horská služba působí v sedmi oblastech, a to konkrétně: Šumava, Krušné hory, Jizerské hory, Krkonoše, Orlické hory, Jeseníky a Beskydy. Dosud měla každá z nich jiné číslo, navíc se jednalo o obvyklá devítimístná čísla. To se nyní změní a po zadání 1210 se turista v tísni dovolá vždy na správné místo. „Jedná se hlavně o to, že turista, který se pohybuje po českých horách, si nebude muset pamatovat pro každou horskou oblast zvlášť číslo,“ podotkl náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek.

V žádném případě by lidé neměli využívat nové jednotné číslo, pokud se neocitnou v tísni, vyzývá Horská služba. „Je to skutečně zásahové číslo. Není to číslo, na které by lidi mohli volat, jestli je na horách sníh, nebo jestli svítí sluníčko a podobně. Od toho jsou jiné informační kanály,“ zdůraznil Brožek. Kdo potřebuje od Horské služby informace, může využít čísla na jednotlivé oblasti, které platily dosud a budou fungovat i nadále.

O zavedení jednotného čísla – což je v jiných evropských zemích již běžné – usilovala Horská služba dlouho. „Je to už několik let, kdy se o to Horská služba snaží,“ upřesnil Jiří Brožek. Problém dosud představovala nákladnost jeho provozování – nakonec bude platit stovky tisíc ročně. „Jsme rádi, že se nám podařilo s provozovateli těchto technologií najít takovou cestu, aby byly náklady pokud možno limitovány na nejnižší míru,“ dodal Brožek.

Podle náčelníka Horské služby není číslo 1210 obvyklé číslo tísňového volání. Není proto třímístné, ale pro lidi v nouzi to může být výhoda – k českým horským záchranářům se dovolají, i když se ocitnou za hranicemi v síti cizího operátora. „České hory jsou hodně na hranicích s ostatními státy. Tam je problém, že tísňové číslo, pokud jste na cizím signálu, tak se přepne do ciziny,“ přiblížil Jiří Brožek. K volání z horského příhraničí je ale nutné zadat +420 1210.

Stávající telefonní čísla na oblastní linky horské služby budou fungovat i dál. Ti, kteří jsou na ně zvyklí, se nemusí bát, že by se pomoci nedovolali.

Horská služba ČR působí v šesti oblastech – Beskydech, Jeseníkách, Jizerských horách, Krkonoších, Krušných horách, Orlických horách a na Šumavě. Svá devítimístná čísla mají kromě celých oblastí také jednotlivé stanice Horské služby, některé z nich ale fungují pouze v zimě.

Koho volat v nouzi

  • jednotné číslo tísňového volání: 112
  • Hasičský záchranný sbor ČR: 150
  • Zdravotnická záchranná služba: 155
  • Policie ČR: 158
  • Horská služba ČR: 1210

V Česku funguje pět tísňových linek. Národní čísla, tedy 150, 155 a 158, jsou krátká, snadno zapamatovatelná a rychle zdomácněla. Jsou v provozu už od 70. let a měnit se nebudou. Jenže i tísňové linky se občas ocitnou v tísni. Třeba v létě spadlo nouzové volání na záchranku na Moravě, v části Slezska a severních Čechách.

U evropské 112 výpadek nehrozí, má speciální jištění. Záchranáři si na ni ale stěžovali kvůli neodbornosti operátorů a zdržování výjezdů. I teď proto v případě nouze doporučují volat jako první jejich linky.