Česko zasáhne tento týden vlna veder, ve městech budou tropické noci

Po nejchladnějším jaru za posledních 34 let se s nástupem léta, tedy 1. června, počasí ve střední Evropě a v Česku začalo výrazně měnit a teploty citelně zvyšovat. Česko po pár dnech přešlo z podprůměrných hodnot na teploty průměrné nebo dokonce lehce nadprůměrné. A tento týden republiku čekají teploty výrazně nadprůměrné, někde zřejmě padnou i teplotní rekordy.

Začátek týdne byl chladný. Pondělní ráno přineslo místy minima jen kolem pěti stupňů, v horských mrazových kotlinách klesly teploty pod nulu a na stanici Kvilda-Perla (v oblasti Jezerní slati na Šumavě) naměřili dokonce –4,8 stupně Celsia.

Slabý přízemní mráz se výjimečně objevil i mimo horská údolí, během dne při slunečném počasí už maxima výjimečně přesáhla letních pětadvacet stupňů. A oteplování bude pokračovat.

V úterý se Česko dočká odpoledních teplot mezi 25 a 29 stupni, což už jsou hodnoty nadprůměrně vysoké. Ve středu se čekají maxima mezi 26 a 30 stupni, ve čtvrtek v Čechách teploměry naměří až 33 stupňů.

Na české území totiž začne od poloviny týdne proudit velmi teplý vzduch od jihu po zadní straně tlakové výše nad východní Evropou. Jeho příliv vyvrcholí o víkendu, před zvlněnou studenou frontou, která bude koncem týdne jen pomalu postupovat ze západní do střední Evropy. Nejteplejším dnem týdne bude zřejmě sobota, kdy maxima vyšplhají na 31 až 35 stupňů, zřejmě jen nepatrně chladnější bude neděle.

Výhled na tento týden
Zdroj: ČT24

Teplo přitom bude nejen ve dne, ale i v noci; víkendová minima budou klesat na devatenácti- až čtrnáctistupňové hodnoty. V centrech velkých městech je pravděpodobný i výskyt tropické noci, kdy se vzduch neochladí pod dvacet stupňů a jejich obyvatelům se tak bude hůře spát.

Horké počasí zřejmě skončí na začátku příštího týdne, kdy se teploty postupně od západu „vrátí“ k hodnotám více odpovídajícím této roční době, tedy maximům mezi 23 a 28 stupni.

Teplé a převážně slunečné počasí už bude lákat k vodě, nicméně její teplota v tuzemských přehradách je zatím spíš nižší – pohybuje se většinou mezi 18 a 20 stupni, o něco chladnější jsou Orlík a Slapy. Při nadcházejícím teplém počasí však lze čekat poměrně výrazné oteplení, ve druhé polovině týdne by se nádrže postupně mohly dostat na hodnoty teplot mezi 22 a 25 stupni.

Stav přehrad
Zdroj: ČT24

Červnové vlny veder

Očekávaná vlna veder je událost, se kterou se obyvatelstvo častěji setkává spíš až během prázdnin, tedy v červenci a srpnu. Nicméně po roce 1990 se už horká vlna v červnu nejednou vyskytla, i když častěji až ve druhé polovině měsíce. V první polovině června horké počasí nastalo pouze třikrát, v roce 2000, 2014 a 2019.

Z hlediska intenzity červnových vln stojí za zmínku dva roky – 2013 a 2019. Horká vlna v červnu 2013 vrcholila 18. června, když na devatenácti stanicích zaznamenali velmi horký (hovorově i supertropický) den, tedy den s maximem alespoň pětatřicet stupňů, a nejvíc naměřili v Praze na Karlově, až 37, 2 stupně.

Teploty v Klementinu
Zdroj: ČT24

Mnohem výrazněji se asi do paměti lidí ale zapsal červen 2019. V tomto případě šlo o vůbec nejteplejší červen v Česku v historii měření, který přinesl dokonce několik vln veder. První, slabá, přišla už kolem 5. června, druhá, výraznější, dorazila mezi 10. a 15. červnem. Do kapsy je ale strčila třetí vlna v poslední červnové dekádě, která vyvrcholila 26. června – tehdy v Doksanech naměřili 38,9 stupně Celsia, což je dosud nejvyšší červnové maximum v Česku.

Horké počasí tehdy ale ještě pokračovalo a 30. června tak bylo jen o desetinu chladněji (38,8 °C v Dobřichovicích); 1. července 2019 vlna veder skončila a během prázdnin už tak horko nebylo. Tehdejší horká vlna byla mimochodem velmi extrémní i ve většině Evropy

A jak to bude letos dále? Podle čerstvého dlouhodobého výhledu budou nejbližší čtyři týdny jako celek teplotně slabě nadprůměrné nebo průměrné. Nejvyšší teploty se dají čekat hned tento týden, pak se teploty vrátí k hodnotám obvyklým po danou roční dobu.

Dlouhodobý výhled
Zdroj: ČT24

Z hlediska celkového množství srážek předpokládáme, že období od poloviny června do konce první červencové dekády by mělo být na území České republiky jako celek podprůměrné až průměrné. Velmi suché počasí bude příznačné tento týden, suchý bude i přelom června a července. O něco více srážek přinese nejspíš příští týden a pak týden od 5. července.