Meteorologové postupně odvolali smogové situace v pěti krajích. V Česku se v pátek ochladí, pak teploty zase porostou

Meteorologové ve čtvrtek odvolali smogovou situaci pro Liberecký, Ústecký, Středočeský, Pardubický a Královéhradecký kraj. Kvůli vysokým koncentracím přízemního ozonu v ovzduší platila od středečního odpoledne. Martin Hynčica z pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem nepředpokládá, že by ve čtvrtek mělo nastat zhoršení.

„Dnes by to nemělo být na smogovou situaci, koncentrace klesají, fouká, nebude tak vedro,“ řekl Hynčica. Prahová hodnota 180 mikrogramů na metr krychlový byla ve středu odpoledne překročena na měřicích stanicích Ústí nad Labem – Kočkov, Teplice a Souš v Jizerských horách. Ráno v pět hodin byla hodinová koncentrace na Souši 113 mikrogramů a v Ústeckém kraji bylo maximem 110 mikrogramů na metr krychlový na stanici v Kočkově.

Meteorologové pokles koncentrace ve středních Čechách během noci a čtvrtka očekávali. „Překročení informativní prahové hodnoty a trvání smogové situace se zítra (ve čtvrtek) nepředpokládá,“ informoval už ve středu ČHMÚ.

Přízemní ozon vzniká v ovzduší reakcí uhlovodíků a oxidů dusíku při intenzivním slunečním záření. Působí především na plicní tkáň a sliznice. Při vyšší koncentraci v ovzduší a delším působení troposférického ozonu mohou lidé pociťovat pálení očí a nosu, nucení ke kašli, bolest hlavy a pocit tlaku na hrudi. Při vyhlášení smogové situace by se zejména děti a starší lidé měli vyhýbat zvýšené fyzické zátěži.

Vysoké teploty pokračují

Teplé počasí bude v Česku pokračovat i ve čtvrtek. Obloha bude jasná nebo polojasná. Postupně během dne bude nadále slunečno, jasno, polojasno, pouze na jihu nebo na východě může být přechodně oblaků více a zcela výjimečně tam může zapršet. Mohou se tam vyskytnout ojediněle přeháňky nebo bouřky.

Nejvyšší denní teploty budou ve čtvrtek nižší než ve středu, ale opět velmi vysoké, na jihu Moravy by se teplota mohla vyšplhat až na 32 stupňů.

Pak se má ochlazovat, páteční minima budou kolem 13 °C, maxima budou okolo 25 stupňů, nejchladnější vychází noc na sobotu, kdy bude po ránu jen kolem 10 °C.

Přes Česko totiž ve čtvrtek přejde studená fronta a za ní přijde od severu chladnější vzduch. Přeháňky a bouřky ČHMÚ čeká jen ojediněle, spíše na severovýchodě Česka. Úhrny budou zanedbatelné, do pěti milimetrů.

O víkendu se začne oteplovat, v neděli bude téměř všude nad 30 °C, právě kvůli tomu se na neděli zvažuje vydání výstrahy na vysoké teploty pro Čechy a na pondělí pro celé Česko.

Letošní červen se s měsíčním úhrnem pod 50 milimetry stane zřejmě šestým nejsušším od roku 1961. Vůbec nejsušší byl červen v roce 1994, naopak nejvíce pršelo v červnu roku 2013.