První Muzeum totalit v Pardubicích se otevře až v lednu. Čeká na lepší epidemickou situaci

Nové Muzeum totalit v Pardubicích se má oficiálně otevřít pro veřejnost v lednu. První institut Paměti národa v Česku vznikal dva a půl roku. Jeho provozovatelé nyní doufají, že na začátku roku už bude lepší epidemická situace. Institut Paměti národa zřizuje nezisková organizace Post Bellum, postupně se má podobné muzeum otevřít v každém krajském městě.

Expozice je nyní už hotová, její otevření se však přesouvá až na leden 2022. „Budeme zodpovědní a otevřeme, až to bude bezpečné,“ avizuje ředitel institutu Paměť národa Východní Čechy Tomáš Heller. 

Expozice je umístěná ve sklepení Machoňovy pasáže. Cihlové zdi jsou obnažené, v pološerém prostředí se návštěvníci mohou seznamovat s minulostí. K dispozici budou mít sluchátka a tablet, výstava je totiž multimediální. Na podlaze jsou černé značky, podle kterých technika rozpozná, které části výstavy má pouštět návštěvníkovi do sluchátek.

„Od začátku jsme hledali způsob, jak na 400 metrech čtverečních vyprávět hodně příběhů. Šli jsme spíš cestou digitálních obsahů než vitrín a exponátů,“ popisuje kurátor výstavy Viktor Portel. Díky tomu lze výstavu snadno proměňovat. V prvních měsících se lidé s druhou světovou válkou seznámí prostřednictvím válečného veterána Tomáše Sedláčka a odbojářky Jaryny Mlchové.

„Jaryně Mlchové bylo na začátku války 18 let. Chtěla pomáhat. Byla chemička, vymyslela způsob, jak simulovat příznaky žloutenky, míchala substanci, kterou posílala přes odboj Židům, kteří tím oddálili nástup na transport,“ nastiňuje Portel.

Během prohlídky, která trvá asi hodinu, návštěvníci také opustí digitální technologie a ocitnou se v archivu, kde jsou dokumenty nebo hmotné předměty připomínající třeba právě odbojové aktivity Jaryny Mlchové. „Chtěli jsme udělat i něco muzejního, ale pojmout to trochu jinak. Jaryna Mlchová pracovala v cukrovarnickém ústavu, kde brala chemikálie a kde vyráběla sloučeniny,“ uvádí dále Portel.

Výstava ukáže i normalizaci či sametovou revoluci

V expozici je v tmavém koutku třeba také kouřostroj, kde se vykresluje židovská hvězda a siluety lidí jdoucích na transport, který je odvážel do koncentračních táborů.

V následujících měsících a letech se budou přidávat další epochy 20. století, zazní příběhy účastníků třetího odboje a bývalých politických vězňů. Výstava také zahrne normalizaci a zakončena bude sametovou revolucí.

Expozice bude v dopoledních hodinách přednostně určena pro školáky, odpoledne pak bude volně otevřená veřejnosti. Muzeum v pondělí zprostředkovalo prohlídky objednaným skupinám, všichni museli mít respirátory a prokazovali se také certifikátem o očkování.

Muzeum totalit je projektem Paměti národa, což je veřejná databáze výpovědí pamětníků. Zřídila ji nezisková organizace Post Bellum, která od roku 2001 vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků klíčových momentů 20. století. Má jich kolem deseti tisíc, uvedl zakladatel institutu Mikuláš Kroupa.

Podle Kroupy by muzea postupně měla být ve všech krajských městech. Finančně se na jejich zřízení podílejí samosprávy, firmy i jednotlivci.