Telička: Na Babišově místě bych volil mezi odchodem z byznysu, nebo z politiky

Telička: Volil bych mezi odchodem z byznysu, nebo z politiky (zdroj: ČT24)

Politicky škodlivé diskuse o střetu zájmů by premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ukončil tím, kdyby si vybral mezi definitivním opuštěním koncernu Agrofert, nebo odchodem z politiky. Myslí si to europoslanec Pavel Telička, který v roce 2014 kandidoval do europarlamentu za ANO, později však po neshodách s Babišem spolupráci s hnutím ukončil.

Sám Andrej Babiš se výhrady Evropské unie k možnému střetu zájmů rozhodl řešit tím, že nebude zasedat na jednání rady pro evropské fondy.

Společnost Agrofert, kterou vlastnil Babiš při svém vstupu do vlády v roce 2014 a loni ji vložil do svěřenského fondu kvůli českému zákonu o střetu zájmů, je jedničkou zemědělsko-potravinářského sektoru. Diskuse o trvání premiérova kompetenčního konfliktu se ovšem přelila i na půdu Evropského parlamentu, který ve čtvrtek přijal rezoluci vyzývající Evropskou komisi, aby se Babišovým případem zabývala.

Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger doporučil Babišovi podle webu Respekt.cz tři způsoby, jakými by se mohl zbavit střetu zájmů v souvislosti s koncernem Agrofert. Měl by buď zpřetrhat své vazby i vazby své rodiny na holding, zajistit, aby Agrofert přestal přijímat dotace z evropských fondů, nebo se zdržet účasti na rozhodnutích souvisejících s údajným střetem zájmů.

V posledním zmíněném případě by Babiš podle komisaře musel mimo jiné odstoupit z vládní Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy, neúčastnit se rozhodování ani komunikace v oblastech, na kterých by mohl přes Agrofert profitovat, a nominovat za sebe v takových rozhodnutích někoho jiného. A právě opuštění rady pro unijní fondy Babiš v pondělí oznámil.

Vybrat si první, nebo druhou možnost ze tří

Podle europoslance Pavla Teličky ovšem nepůsobí premiérův postup jako dostatečný. „Kdybych chtěl – pro mě jako premiéra – celou záležitost jednou provždy sprovodit ze světa, abych nebyl politicky zranitelný a neomezovalo mě to ve výkonu funkce, volil bych jednu ze dvou dalších variant. Buď se definitivně vyvázat z Agrofertu, případně odejít z politiky,“ konstatoval.

Současně ale upozornil, že definitivní slovo bude na Evropské komisi. „Komise je strážkyně základních smluv. Nemůžu říci, jestli je uspokojí to, co chystá česká vláda a český premiér.“

Telička se rovněž ohradil vůči výhradám, které na adresu evropského parlamentu kvůli jeho „babišovské rezoluci“ zaznívaly z hnutí ANO; místopředseda formace a vicepremiér Richard Brabec například prohlásil, že „program Antibabiš se přes české europoslance přenesl i do europarlamentu“. To ale Telička odmítá.

„Nesouhlasím s tím, že to je kampaň českých europoslanců. Iniciativa vzešla z frakce, kde není jediný český europoslanec,“ uvedl. „Česká vláda to nevzala za správný konec a pražská odezva – používaný jazyk a slova, že je právní analýza Evropské komise lží – nutila Evropský parlament, aby k tomuto kroku přistoupil. Návrh rezoluce byl obsahově v pořádku a ukazoval, jaké stanovisko Evropský parlament má. Mohl jsem se s ním plně ztotožnit.“