Tragickým nehodám na splavech má zabránit záchranné vybavení, často se ale stává terčem krádeží

Studio 6: Nebezpečné splavy v Moravskoslezském kraji (zdroj: ČT24)

Jen během uplynulého víkendu si vodní živel vyžádal tři oběti. Už loni přitom stoupl počet utopených vodáků. Bylo jich osm, tedy o šest více než rok předtím. Povodí řek se proto snaží podobným nešťastným událostem zabránit instalací záchranných prvků, vybavení však často kradou zloději.

Jen v povodí řeky Odry je přes devět set splavů s výškou nad jeden metr, v Moravskoslezském kraji vytipovali pracovníci povodí společně s hasiči celkem 15 nebezpečných míst. „Tyto jezy, splavy mají různé konstrukční vlastnosti. Některé jezy mají hranu šikmou, lichoběžníkovou, jiné mají bezpodtlakovou přelivnou plochu,“ uvedla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Právě jez s přelivnou plochou je i ve Frýdlantu nad Ostravicí, kde se během Velikonoc stala další tragická událost, ve vodě zemřeli tři mladíci. Za běžného průtoku přitom není nebezpečný. Stane se tomu tak až ve chvíli, kdy jezem protéká zvýšené množství vody, což bylo právě o Velikonocích.

„Pak voda přepadá přes jez, který nevyvine žádný odpor a tím vznikne velký vodní skok, vír. Vír vtahuje plavce pod splav. A protože je voda velmi provzdušněná, neumožňuje člověku plavat,“ popsala Vlčková.

Vybavení z jezů mizí

Na podobná místa proto Povodí Odry instaluje bezpečnostní prvky. Vybavení na záchranu životů tak dostaly například i Jamborovy prahy v centru Ostravy. „Je to záchranná podkova, která se shazuje tonoucímu (…) Dalším prvkem jsou ocelová oka, ta mají nosnost až tři a půl tuny. Velmi dobře slouží hasičům, aby se mohli přikurtovat. Některé jezy mají také záchranná ocelová lana,“ vyjmenovala Vlčková.

Právě záchranná lana ale z míst, kde by mohla zachránit lidské životy, mizí. Chyběla i o Velikonocích ve Frýdlantu nad Ostravicí. „Například v loňském roce jsme z 15 takto osázených jezů museli devět vybavit znovu,“ uvedla Vlčková a upozornila, že krádeže se nevyhnou ani dalšímu vybavení a frekventovaným lokalitám.

Povodí Odry proto plánuje záchranné prvky uložit do speciálních boxů. „Záchranné prvky by chránily před povětrnostními podmínkami i před vandaly. Boxy budou samozřejmě otevřené, k dispozici,“ upřesnila Vlčková.

I v létě může průtrž řeky rozvodnit

Důležité je však ke koupání v přírodě přistupovat s obezřetností a na záchranné prvky nespoléhat. Do vody by měli lidé vstupovat jen při malých průtocích a dostatečné teplotě, na jaře by si měli dát pozor na proplouvající objekty jako klády, které mohou plavce zranit. Samozřejmostí je pak neskákat do neznámé vody.

Na bezpečnost by měli dbát i vodáci, kteří by měli zůstat na břehu zejména při povodňových stavech. Podle Vlčkové však aktuálně hladiny klesají. „Už se blížíme letnímu průměru a řeky se uklidňují,“ řekla mluvčí. Upozornila však, že každá větší srážka může situaci rychle změnit a vyzvala k opatrnosti. „Dávat si pozor a vždy pohledem zjistit, jestli jsem schopen vodu zvládnout,“ dodala Vlčková.