Natáčel v likérce, skladech, při zátahu i na soudech. Kvasnička pronikal do metanolové kauzy

Před devíti lety Česko sevřela prohibice. Lidé se báli pít, i po jediném „panáku tvrdého“ hrozila slepota nebo smrt. Nikdo tehdy nevěděl, ve které lahvi se skrývá pančovaný a špatně namíchaný alkohol. Zlínský českotelevizní reportér Josef Kvasnička si před devíti lety získal takovou důvěru u policie, že jako jediný český novinář dostával zprávy o tom, co a kde se bude dít. Metanolovou aférou provázel nejen diváky České televize, ale každého, kdo případ tehdy v médiích sledoval. Jednu z největších kauz českých dějin připomene pořad Newsroom ČT24.

Patnáct tisíc litrů otráveného alkoholu, 48 obětí a přes sto otrávených. Taková je bilance takzvané metanolové aféry, která se v Česku odehrávala od září 2012. Skončila soudem s největším počtem obviněných a taky dvěma tresty doživotí. Vše sledoval reportér České televize Josef Kvasnička. Na řadě míst byl jako novinář jediný.

„Jsou události, které mi asi nikdy nevymizí z paměti. Tady se mi stalo něco, co se mi nestalo nikdy předtím a ani nikdy potom. V těchto garážích pod zlínským sídlištěm Jižní svahy byla jedna z mícháren jedovatého alkoholu. A my jsme se sem dostali prakticky na udání policie. Policie nás sem přímo pozvala,“ říká Josef Kvasnička u zlínských garáží, kde se před devíti lety z „krajánka“ stal hlavním reportérem celé metanolové aféry.

Do té doby dělal běžnou novinářskou práci – tehdy zejména informoval o stavu pacientů, které do nemocnice dostaly obtíže odpovídající otravě metanolem. „My jsme sem přijeli, bylo to opravdu neuvěřitelné, policisté nám udělali skoro špalír, abychom mohli přijít k jedné z garáží, kde probíhalo přečerpávání alkoholu,“ pokračuje Kvasnička. Vysvětlení má jediné – veřejnost chtěla viníka, a policie proto chtěla ukázat, že mu je na stopě.

Textová zpráva „Zásah Opava“

Týdny pak nenatáčel o ničem jiném. Dodnes si vybaví všechna stěžejní jména, klíčová místa a momenty. Tehdy pro Kvasničku jako regionálního reportéra také padly hranice Zlínského kraje. Měl k dispozici auto i kameramana a dojet mohl kamkoli, kde se dělo něco důležitého.

Informace a zjištění ale musel dávkovat. Něco si musel nechat pro sebe, aby následně nepřišel o nejdůležitější zprávu – čas a místo závěrečného zásahu. Tato informace mu přišla SMS zprávou před sedmou ráno. Zněla jen „Zásah Opava“.

„Celou aféru jsem absolvoval se svým kameramanem Jiřím Janiškou, se kterým dělám už 25 let. On ten den byl ale objednaný na jedno vyšetření u lékaře, které už dvakrát předtím odvolal. Takže jsem jel s ,kameramanem náhradníkem‘, kterého jsem ale po telefonu nemohl sehnat. Takže samozřejmě panika a strach, že nám to proteče mezi prsty, protože ze Zlína do Opavy je to sto kilometrů, přibližně dvě hodiny. Naštěstí jsem se mu přes jeho paní dovolal,“ vzpomíná na dramatické ráno.

Kvasnička: Musela mi stačit fyzická přítomnost

V centru Opavy za plotem skladu, kde se metanol jedna ku jedné míchal s lihem, byl v tu chvíli skutečně jediným novinářem. Kriminalisté mu během zásahu informace nedávali, vše ale viděl na vlastní oči a vše zaznamenávala kamera.

„Musela mi stačit pouze fyzická přítomnost, kdy jsem pouze dedukoval, že velmi pravděpodobně se jedná o klíčové místo kauzy metanol. Dohodlo se, že nebudeme vstupovat na ČT24, že počkáme až do Událostí. Dorazil za mnou přenosový vůz z Brna, který zůstal stát před Opavou v jedné vesnici. Půl hodiny před vstupem do Událostí přijel a já už jsem si dovolil říct, že opravdu jsme nejspíš u zdroje. A tehdy vím, že jsem z Opavy odjížděl s mimořádným pocitem, protože snem každého novináře je být u odhalení nějaké kauzy,“ vzpomíná Kvasnička.

Tímto pro něj ale téma nekončilo, naopak. Rozeběhlo se rozsáhlé zatýkání a následné soudy. A také rozhovory se svědky a přeživšími. „Pro mě to byl obrovský pocit zadostiučinění, že jako regionální novinář, krajánek, jsem schopný si kauzu vysledovat, získat důvěru svých nadřízených, editorů a šéfredaktora v Brně i v Praze, a tu důvěru jim potom taky ve výsledku splatit,“ uzavírá. Na tyto měsíce své práce už také vzpomněl ve filmu Metanol režisérky Terezy Kropáčové, ve kterém si zahrál sám sebe.

Reportáž o metanolové aféře pohledem Josefa Kvasničky odvysílá pořad Newsroom ČT24, začíná v neděli ve 22:10.