V bytě zpěváka Serge Gainsbourga „se s ničím nehnulo“. Teď je tam muzeum

Pařížský byt, v němž bydlel francouzský zpěvák Serge Gainsbourg, se otevře veřejnosti jako muzeum. Prostory zůstaly přesně v tom stavu, v jakém byly po hudebníkově smrti v roce 1991. Bytem návštěvníky provází audioprůvodce namluvený zpěvákovou dcerou, herečkou Charlotte Gainsbourgovou. Zájem je ještě před otevřením veliký.

Domov Serge Gainsbourga v ulici Verneuil byl dosud veřejnosti nepřístupný. Dostala se do něj jen rodina a vybrané osobnosti, například módní návrhář Karl Lagerfeld. Před dům pomalovaný graffiti přesto vždy chodili i zpěvákovi příznivci.

Charlotte Gainsbourgová dlouho váhala se zpřístupněním bytu, v němž vyrůstala s otcem a matkou, britskou herečkou a zpěvačkou Jane Birkinovou. Ta zemřela letos v červenci. Fotky Birkinové visí na stěnách bytu, stejně jako portréty zpěvákovy další partnerky Brigitte Bardotové.

O muzeu mluvil i zpěvák

Gainsbourg v témže bytě i zemřel. Byt má černě vymalované zdi a strop, vévodí mu černé piano. Nově přibyly skleněné zábrany, které návštěvníky oddělí od expozice. Více méně vše zůstalo tak, jak bylo po zpěvákově smrti.

„Jakmile zemřel, chtěla jsem, aby se ničím nehýbalo. Hned jsem začala mluvit o tom, že bychom tam otevřeli muzeum, protože o tom mluvil i on sám,“ řekla Gainsbourgová. „Byly ale také chvíle, kdy se na byt snášel prach, kdy jsem ztratila důvěru a nechtěla jsem, aby tam kdokoliv chodil,“ dodala.

Serge Gainsbourg
Zdroj: Wikimedia Commmons (CC BY-SA 3.0)/Claude Truong-Ngoc

Gainsbourg byl velkým sběratelem drobných předmětů a ozdob, které v průběhu let byt zahltily. Aby na ně i na prostory bylo lépe vidět, část jich byla přesunuta do nově vznikajícího Gainsbourgova muzea, které se otevře ve stejné ulici, jen o několik domů dál. Nabídne sbírku figurek opic, knihovnu, kavárnu nebo bar s pianem.

Obě nové expozice budou přístupné od 20. září, očekává se sto tisíc návštěvníků ročně. Vstup do obou expozic dohromady stojí 25 eur (610 korun). Okruhy s návštěvou Gainsbourgova bytu jsou až do prosince vyprodané, další termíny nejsou zatím v prodeji.