„Největší Pařížanka ze všech Britek.“ Zemřela herečka a zpěvačka Jane Birkinová

Ve věku 76 let zemřela britská herečka, režisérka a zpěvačka Jane Birkinová. Jednu z prvních rolí dostala ve snímku Michelangela Antonioniho Zvětšenina. V sedmdesátých letech se stala populárním sex symbolem, v roce 1976 hrála v režijní prvotině svého tehdejšího partnera, skladatele Serge Gainsbourga Je t'aime moi non plus. Jejich společná stejnojmenná píseň svou otevřenou sexualitou vyvolala kontroverze, dodnes je velmi populární. O zpěvaččině smrti informoval Le Parisien.

Birkinová se narodila v Londýně do rodiny herečky Judy Campbellové a velitele námořnictva Davida Birkina. Na jevišti se poprvé objevila v sedmnácti letech, jako dvacátnice si v roce 1966 zahrála ve filmu Michelangela Antonioniho Zvětšenina, věhlasné filmové eseji o nemožnosti uchopit objektivní pravdu.

Jejím prvním manželem byl britský skladatel John Barry, za kterého byla provdaná v letech 1965 až 1968. Právě po rozpadu jejich manželství se přestěhovala do Francie.

Největší známosti v této zemi dosáhla i díky svému novému vztahu s národní ikonou, zpěvákem a skladatelem Sergem Gainsbourgem. Birkinová a Gainsbourg se seznámili v roce 1968 – o rok později vydali píseň Je T'Aime… Moi Non Plus původně napsanou pro Gainsbourgovu expartnerku Brigitte Bardotovou. Píseň, jejíž explicitní text prokládá vzdychání Birkinové, zakázala tehdy BBC a odsoudil ji Vatikán.

Birkinová s dcerou, herečkou Charlotte Gainsbourgovou
Zdroj: Profimedia

„Nezaměnitelný přízvuk“

Birkinová a Gainsbourg byli partnery do roku 1980. V roce 1971 se jim narodila dcera Charlotte, která je známou herečkou. Oba umělci se rozešli v roce 1981.

Na svém kontě má padesátku filmů a dvacet alb včetně živých nahrávek. Inspirovala také vznik luxusní kabelky „birkinky“. Před dvěma lety utrpěla lehkou mrtvici a kvůli zdraví rušila koncerty.

V Birkinové, jež žila ve Francii od šedesátých let, země podle francouzského ministerstva kultury ztratila „nadčasovou frankofonní ikonu“. „Největší Pařížanka ze všech Britek nás opustila. Nikdy nezapomeneme na její písně, smích ani nezaměnitelný přízvuk, který nás všude doprovázel,“ sdělila pařížská starostka Anne Hidalgová.