„Žánrově bezbariérové“. Hudební festivaly lákají kromě hvězd i na nové technologie

Blížící se hudební festivaly odhalují další novinky. Rock for People chce s rekordním rozpočtem vsadit i na nové technologie, Metronome Prague zase oznamuje interprety, kteří původně nebyli na programu. Ten odhalilo i podzimní pokračování festivalu Prague Sounds.

Festival Rock for People, který má letos rekordní rozpočet téměř 200 milionů korun, nabídne od 8. do 11. června v Hradci Králové světové hvězdy v čele s kapelami Muse a Slipknot. Přijede ale i americký muzikant Machine Gun Kelly. Hudební dramaturgie stojí i na nečekaných žánrových úkrocích. Jednou z nich je účast orchestru PKF – Prague Philharmonia.

Pořadatelé lákají také na inovativní technologie. Připravili speciální zónu, fotovoltaický systém, vodíkový generátor nabíjející část areálu i elektroauta pro kapely i hosty nebo gastronomii opřenou o alternativní a rostlinné produkty. V současné době je na aktuální ročník prodáno přes 85 procent vstupenek.

Festival Metronome Prague 2023 zahájí ve středu 21. června David Koller s kapelou a ukrajinský ženský symfonický Queens Orchestra z Polska. Nově oznámení interpreti doplnili už dříve avizované hlavní hvězdy festivalu, k nimž patří především Jamiroquai, Zaz, Moderat, Aurora, M83, Editors, Tove Lo, J.I.D nebo White Lies. Pořadatelé na šestém ročníku čekají až 25 tisíc návštěvníků, připraveno bude sedm scén, na kterých se vystřídá při 80 vystoupeních na 300 účinkujících.

„Do Prahy míří i někteří, kteří nebyli původně na programu. S Jamesem Harriesem vystoupí čerstvý držitel Grammy, baskytarista Mark Haynes ze Snarky Puppy. Diváky překvapí vystoupení smyčcového Eve kvarteta. Nemohu to ještě prozradit, ale jedna kapela se rozhodla pokřtít své album v pátek uprostřed publika. Jako první festival nabídneme návštěvníkům Metronome Prague dobře připravenou únikovou hru,“ řekl pořadatel David Gaydečka.

Autenticita a integrita

Festival Prague Sounds, jenž se bude konat od 1. do 18. listopadu, také představil letošní program. „Festival je žánrově bezbariérový. Takže neřešíme, jestli jde o soudobou klasickou hudbu nebo jazz nebo hip hop. Troufám si tvrdit, že jednotící linkou je především kvalita a taková osobní autenticita a integrita umělců,“ míní ředitel Prague Sounds Marek Vrabec.

Jazzový hudebník Benjamin Clementine, který festival zahájí, v šestnácti opustil školu a několik let žil jako bezdomovec. Vydělával si buskingem. „Umělec, který se protloukal kdesi v ulicích Paříže, než byl objeven, dneska vystupuje na velkých stagích. My uděláme Benjaminovi první pražský koncert v Rudolfinu,“ říká Vrabec.

Události v kultuře: Novinky festivalu Prague Sounds (zdroj: ČT24)

Festival se koná v různých pražských lokacích – ve Fóru Karlín zase vystoupí beninská zpěvačka Angelique Kidjo, nositelka pěti ocenění Grammy. V Praze představí své remixy skupiny Talking Heads. Ta se v minulosti inspirovala afrobeatem.

Ze začínajících autorů přijede britský hip hoper Kofi Stone. Basista Ron Carter naopak vystupoval s Milesem Davisem už v 60. letech. Černošská hudba má tak v letošním programu výrazné zastoupení. Z českých hostů zahraje skupina Bert and Friends, která slibuje své písně a kompozice ve „vážnohudebním hávu“.