Knihovna roku 2022 půjčuje knihy v pražské čtvrti Dolní Chabry

Knihovnou roku 2022 se stala veřejná Místní knihovna Praha - Dolní Chabry. Zvítězila v kategorii základní knihovna. Zvláštní ocenění v této kategorii získaly Knihovna Smrčná na Jihlavsku a Knihovna městyse Choltice na Pardubicku. Ceny předal zástupcům institucí ministr kultury Martin Baxa (ODS).

„Role knihoven se v poslední době zásadně změnila. Jsou to informační centra, ale plní i funkci komunikačního centra. Udělování cen Knihovna roku ukazuje, jak se to napříč celou Českou republikou naplňuje. Knihovny větší, menší, na venkově i městech, všechny se snaží reagovat na to, jak se proměnil svět, a chtějí se otevřít čtenářům všech věkových kategorií a vést je k tomu, aby nejenom četli a půjčovali si knihy, ale aby také získávali další informace a propojovali se navzájem mezi sebou,“ řekl u příležitosti cen ministr kultury.

Ocenění v kategorii základní knihovna je určeno především knihovnám v malých obcích, kde působí dobrovolní knihovníci, jako vyjádření veřejného uznání této práci. Vítězná Místní veřejná knihovna Praha - Dolní Chabry je komunitní knihovnou, která je součástí kulturního centra Chaberský dvůr. Podle poroty se aktivně podílí na životě v místní části.

Knihovna Smrčná jako jedna z prvních obecních knihoven začala půjčovat e-knihy a Knihovna městyse Choltice se mimo jiné zapojila do projektu Příběhy sousedů, který vznikl při neziskové organizaci Post Bellum.

Jak řídit knihovnu

Hlavní cenu v kategorii informační počin získala Národní knihovna České republiky za vydání publikace Jak řídit knihovnu: příručka pro začínající vedoucí/ředitele knihoven. Byla vydána v tištěné podobě i zveřejněna v elektronické formě na webu Národní knihovny, kde je doplněna o desítky interaktivních příloh k jednotlivým kapitolám.

Zvláštní ocenění v této kategorii za významný počin patří projektu Městské knihovny Litomyšl Ta Božena! Jeho cílem bylo připomenout výročí 160 let od úmrtí Boženy Němcové a vytvořit literární putování po stopách spisovatelky v regionu.

Ocenění Městská knihovna roku 2022, které uděluje Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR a Svaz měst a obcí ČR, získala Městská knihovna Frýdek-Místek z Moravskoslezského kraje. Její aktivity postihují všechny věkové kategorie občanů města.

Ocenění knihovnám a knihovníkům udílí ministr kultury od roku 2003. V Česku je zhruba pět a půl tisíce knihoven a několik stovek jejich poboček. V celosvětovém měřítku jde o nejhustší síť. Podle statistik knihovnického institutu v České republice do knihoven chodí polovina dětí a třetina dospělých.