TÉMA

Božena Němcová

Božena Němcová jako břitva je v Opavě holdem nekonvenčním umělcům

Božena Němcová sdílí své názory a pohled na život s diváky Slezského divadla. Opavská scéna v režii Petera Gábora uvedla hru Jako břitva, v níž hlavní hrdinka nemá být jménem z učebnice. Vlastenka a literátka Božena Němcová bojuje s vlastními touhami i se společností.
15. 11. 2022|

Knihovna roku 2022 půjčuje knihy v pražské čtvrti Dolní Chabry

Knihovnou roku 2022 se stala veřejná Místní knihovna Praha - Dolní Chabry. Zvítězila v kategorii základní knihovna. Zvláštní ocenění v této kategorii získaly Knihovna Smrčná na Jihlavsku a Knihovna městyse Choltice na Pardubicku. Ceny předal zástupcům institucí ministr kultury Martin Baxa (ODS).
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 13:55|

Špinarka je na divadle obyčejná superhrdinka. Jinde svůj osud vypráví Němcová, Lauda či Hácha

Věra Špinarová je vnímána jako ostravská hudební ikona, novinka Divadla Petra Bezruče ji ale jako modlu oslavovat nechce. Špinarka je podle autora a zároveň režiséra Tomáše Dianišky příběhem „obyčejné ženské s velkým talentem“. Její příběh vypráví jako superhrdinský film. Tuzemská divadla mají na aktuálním repertoáru i další hry inspirované skutečnými osudy. Některé z nich napsal také Dianiška.
3. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 10:33|

Muzeum Boženy Němcové slaví výročí. Připomene i režiséra filmu Babička Moskalyka

Literární Muzeum Boženy Němcové v České Skalici na Náchodsku otevřelo dvě nové výstavy. Jedna připomíná 90. výročí založení muzea a druhá život a dílo režiséra Antonína Moskalyka, který v České Skalici natočil známý film Babička. Muzeum v současné podobě bylo založeno s cílem zachovat odkaz Boženy Němcové a je nejrozsáhlejší svého druhu v Čechách, uvedla vedoucí odboru kultury Martina Zálišová.
18. 5. 2021|

Božena Němcová uměla vyprávět ve 3D, ale jako manželka „se flákala“

Na přesném datu narození Boženy Němcové se badatelé neshodují, jedno možné, a užívané, ale připadá na 4. února. V roce dvěstěprvních narozenin se spisovatelku, jejíž díla jsou „povinnou četbou“ české literatury, pokusila přiblížit televizní minisére Božena. Svůj pohled na dílo Němcové i obrazy jejího manželského života přidali v rozhovoru pro Studio 6 také historička se zaměřením na gender history devatenáctého století Milena Lenderová a literární historik Ivo Říha. Oba působí na Univerzitě Pardubice.
4. 2. 2021|

Nejstarší české fotografie se dotkla i Božena Němcová. Filmaři starý proces zkusili zopakovat

V uplynulých týdnech Česká televize uvedla filmovou minisérii ze života Boženy Němcové. V době, kdy spisovatelka žila, vznikaly ve světě nové převratné vynálezy a mezi nimi i fotografie. Tvůrci Boženy se nechali tehdejší technologií inspirovat a celý proces zopakovali. Během natáčení vznikla jedinečná a jediná fotografie zachycená na pokovené desce. Samotná spisovatelka viděla podobný postup během svého pobytu v Litomyšli v roce 1840.
29. 1. 2021|

Už nedělám v životě tu chybu, že bych se snažila pro všechny, říká herečka Anna Geislerová

V neděli večer končí minisérie Božena, kde si hlavní roli zahrála herečka Anna Geislerová. V Interview ČT24 mluví o tom, co pro ni role znamenala, co ji baví na vlastním psaní i jak koronavirus proměnil hereckou profesi a filmový průmysl.
24. 1. 2021|

Filmy a seriály o spisovatelích zvyšují jejich popularitu. Božena pomůže i ve školách, tvrdí učitelka

Spisovatelé a jejich životy se často stávají námětem filmů či seriálů, jde totiž o velmi komplikované osobnosti a mnohdy s pohnutými osudy. S filmovým zpracování může jejich literární odkaz získat nový život – a k umělcům přivést novou generaci čtenářů. Česká televize nedávno uvedla minisérii Božena, která vypráví o životě první české spisovatelky Boženy Němcové. Poslední díl seriálu odvysílá ČT v neděli.
23. 1. 2021|

Jakoukoliv ctižádostivou ženu z té doby je třeba obdivovat, říká o roli Boženy herečka Anna Kameníková

Česká televize v neděli uvedla první část ze čtyřdílné minisérie Božena. Spisovatelku Boženu Němcovou ztvárňují v různých etapách jejího života herečky Anna Kameníková a Aňa Geislerová. Autorku Babičky, Divé Báry nebo pohádek tvůrci představují více jako ženu toužící po svobodě než jako součást povinné četby. Jednotlivé díly odvysílá ČT1 vždy v neděli večer, ten první je již ke zhlédnutí i na iVysílání.
4. 1. 2021|

Pohádky, které přetrvaly tisíciletí. Kořeny některých mohou sahat až do starověkých časů nebo doby bronzové

Vánoce bez pohádek si lze v dnešní době jen těžko představit. Ať už během Štědrého večera sáhneme po knížce nebo televizním ovladači, vyprávění dětských příběhů je v mnoha českých domácnostech zažitým zvykem, stejně jako ozdobený stromeček nebo kapr. Pohádková tradice však sahá hlouběji, než se může na první pohled zdát. Některé z příběhů přitom mohou pocházet z nejrůznějších koutů světa nebo pramenit z legend starých tisíce let. Jako třeba Popelka, které poprvé „princ“ mohl obouvat střevíček ve středověké Číně.
25. 12. 2020|

Vánoční pohádky vystřídají na ČT zaměněné děti, Němcová i nové časosběry Heleny Třeštíkové

Česká televize chystá novinky na blížící se svátky i začátek roku 2021. Vánoční program by měl slovy generálního ředitele Petra Dvořáka divákům dopřát, aby „si odpočinuli od šílené doby“. Třeba u nových pohádek. V lednu na ně čeká hraný příběh o spisovatelce Boženě Němcové nebo nové časosběrné dokumenty v režii Heleny Třeštíkové. Oblíbené kriminální seriály ukážou vyšetřování v současném Brně i prvorepublikové Praze.
15. 12. 2020|

Ze psaní se stala terapie. Anna Geislerová ztvárnila Boženu Němcovou v nové sérii i audioknize

Dvacet let života Boženy Němcové přibližují dopisy, které psala nebo dostávala od svých přátel. Ve studiu se k nim teď vracejí Anna Geislerová a Igor Orozovič, kteří korespondenci dávají podobu audioknihy. Pro Geislerovou je to už druhá cesta k Němcové. V novém roce začne Česká televize vysílat životopisnou minisérii, ve které si spisovatelku zahrála.
25. 11. 2020|

Vteřina dějepisu: Znáte Babičku? A jak se tedy jmenovala?

Dávno, dávno již tomu, co jsem posledně se dívala do té milé mírné tváře, co jsem zulíbala to bledé líce, plné vrásků, nahlížela do modrého oka, v němž se jevilo tolik dobroty a lásky; dávno tomu, co mne posledně žehnaly staré její ruce. Tak představila Božena Němcová 14. května 1855 poprvé čtenářům Babičku. Pod tímto označením ji také všichni znají (je to prostě „babička“), kdo byla ale skutečná babička?
14. 5. 2020|

Před 200 lety se narodila Božena Němcová. Její tvorba i život udivují odborníky dodnes

Jedna z nejznámějších českých spisovatelek se narodila 4. února 1820 a nesmazatelně se zapsala do dějin české kultury. Život a dílo Boženy Němcové zkoumají například odborníci z Filozofické fakulty Univerzity Pardubice, kde její památku uctili pietním aktem. Památník národního písemnictví na počest Němcové uspořádal pásmo několika tematických přednášek.
4. 2. 2020|

KVÍZ: Poznáte díla Boženy Němcové? Dobrý čtenář má pro odpověď přes plot skočit

„Ty jsi ale vždy říkala: ‚Není na světě člověk ten, aby se zachoval lidem všem.' Dost na tom, když se najde jen několik čtenářů, kteří o tobě s takovou oblibou čísti budou, s jakou já o tobě píšu,“ poznamenává Božena Němcová v úvodu svého nejslavnějšího díla – Babičky. Obávala se zbytečně, Babička skončila druhá v anketě Kniha mého srdce a příběh „šťastné to ženy“ znají i ti, kterým se podařilo této povinné četbě vyhnout. Jak jste na tom ale s dalšími díly Boženy Němcové? Zkuste si na dvousté výročí narození významné spisovatelky, s jakým úspěchem dovedete následující ukázky přiřadit k jejím prózám.
4. 2. 2020|

„Kdybych měla volit, tedy bych si přála narodit se znova as za dvě stě let“

Kdybych měla volit, tedy bych si přála narodit se znova as za dvě stě let, anebo ještě později, neboť nevím, bude-li do té doby takový svět, v jakém bych já chtěla žít s rozkoší, napsala Božena Němcová téměř deset let před svou smrtí. Spisovatelku, která si nesmrtelnost zajistila prózou Babička, pravděpodobně v tu chvíli nenapadlo, že si toto přání budou lidé se zájmem číst i za zmíněná dvě století, která 4. února od jejího narození uplynou.
4. 2. 2020Aktualizováno4. 2. 2020, 08:01|

ČNB vydává stříbrnou minci k výročí narození Boženy Němcové

Česká národní banka (ČNB) vydává ve středu pamětní stříbrnou dvousetkorunu připomínající 200. výročí narození spisovatelky Boženy Němcové. K dispozici bude 16 700 mincí. Jde o druhou letošní pamětní stříbrnou minci, kterou ČNB vydává. Autorem je zesnulý akademický sochař Jiří Harcuba, který odkázal své umělecké práce České národní bance.
29. 1. 2020|

Nesmrtelná žena sázející lípu, nechtěný Gottwald. Rok 1989 ukončil jednu éru bankovek a mincí

Před třiceti lety, kdy se „budování socialismu“ měnilo na zrod kapitalismu, měla centrální banka ve svých zásobách jednohaléře i tříkoruny. Začátkem října 1989 se objevila bankovka s portrétem Klementa Gottwalda, což tehdy vyvolalo vlnu nevole. Stokorunu někteří lidé poškozovali, připisovali hanlivé nápisy, vypichovali na kresbě oči nebo je červeně zabarvovali. „Samet“ zkrátka znamenal velké změny i pro bankovky: některé skončily, jiné se ani nestačily objevit na trhu.
30. 12. 2019|

Mramorová socha Boženy Němcové ožije, minisérie představí příběh vášně a utrpení

Jako bolestný příběh plný vášně popisuje svou novou roli Aňa Geislerová, která ztvární Boženu Němcovou. Tvůrci slibují, že oživí mramorovou sochu, jíž se spisovatelka stala kvůli povinné četbě. Natáčení televizní minisérie mapující příběh české literátky odstartovalo v pondělí v Novém Městě nad Metují.
12. 8. 2019|

Šťastná to změna? Muzeum Boženy Němcové čelí budoucnosti i kritice

Muzeum Boženy Němcové v České Skalici prochází změnami, o kterých část veřejnosti mluví jako o likvidačních, jiní v nich naopak spatřují oživení a snahu přilákat víc návštěvníků. Kritika vyčítá, že muzeu chybějí odborníci a obává se o tamní sbírky. Radnice, tedy zřizovatel, tyto připomínky odmítá. Lidé se prý mohou těšit na nové expozice i krátkodobé výstavy.
6. 6. 2019|

Zemřel herec Jiří Pecha. Četník z Balady pro banditu, revírník z Poslední leče i náladová Babička

Ve věku nedožitých pětasedmdesáti let zemřel herec Jiří Pecha. Divadelník, kterého proslavila mimo jiné hlavní role v revuální adaptaci Babičky Boženy Němcové, svůj profesní život spojil s divadlem Husa na provázku a spoluprací s Bolkem Polívkou.
28. 2. 2019Aktualizováno28. 2. 2019, 18:48|