Baldwin musel stisknout spoušť, jinak by zbraň nevystřelila, tvrdí FBI

Herec Alec Baldwin musel stisknout spoušť zbraně, která loni při natáčení filmu Rust zabila kameramanku Halynu Hutchinsovou. K takovému závěru podle webu ABC News dospěl americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Baldwin Hutchsinovou zastřelil omylem při natáčení westernu v Novém Mexiku v říjnu loňského roku. Při neštěstí byl zraněn i režisér Joel Souza. Herec předpokládal, že ve zbrani není ostrý náboj. „Spoušť jsem nestiskl,“ tvrdil v prosincovém rozhovoru s televizí ABC.

Testy náhodného výstřelu podle zprávy FBI ale prokázaly, že střelná zbraň použitá při výstřelu, tedy revolver Colt ráže .45 Long Colt, „nemohla vystřelit bez stisknutí spouště“.

Forenzní zpráva je součástí trestního vyšetřování střelby v místě natáčení. Úřad šerifa okresu Santa Fe, který vede vyšetřování, obdržel tuto zprávu a další dokumenty FBI týkající se střelby na začátku srpna. Dokumenty přezkoumal Úřad policejního lékařského vyšetřovatele v Novém Mexiku, který smrt Hutchinsové klasifikoval jako nehodu, vyplývá z pitevní zprávy, kterou získala stanice ABC News.

Ranč v Santa Fe, kde došlo k výstřelu
Zdroj: AP/Jae C. Hong/ČTK

Pravděpodobně šlo o nehodu

„Příčinou smrti bylo střelné poranění hrudníku. Přezkoumání dostupných zpráv orgánů činných v trestním řízení neprokázalo, že by střelná zbraň byla na místě záměrně nabita ostrými náboji,“ uvedla zpráva. „Na základě všech dostupných informací, včetně absence zjevného úmyslu způsobit zranění nebo smrt, lze způsob smrti nejlépe klasifikovat jako nehodu,“ dodala.

Místní okresní prokurátor zatím v případu nerozhodl o vznesení obvinění. Detektivové v rámci vyšetřování čekají na výpisy Baldwinových telefonních hovorů, uvedl ve čtvrtek úřad šerifa.