Ukrajinští tanečníci studují na konzervatoři v Praze. Dobrá zkušenost, hodnotí pedagog

Ukrajinští tanečníci studují v Praze (zdroj: ČT24)

Konzervatoř Taneční centrum Praha přijala od března ke studiu šestnáct ukrajinských studentů a do učitelského sboru i ukrajinské pedagogy. Konzervatoř pro ně zajišťuje stravu i ubytování a počítá, že v Česku i dostudují.

K novým studentům Tanečního centra patří například třináctiletá Olesia. „Moc se mi tu líbí. Jsou tu dobří učitelé, vycházejí nám vstříc. Máme vlastní rozvrh, kde máme teorii, klasický i moderní tanec, jazz i akrobacii,“ pochvaluje si Olesia. Dobrou průpravu má z Kyjevské taneční konzervatoře.

Do Česka přijela sama. Její matka, učitelka tance, získala angažmá na škole v Bratislavě, otec a ostatní členové rodiny zůstali na Ukrajině. Na odloučení je Olesia zvyklá. Pochází z Doněcku, a proto v Kyjevě bydlela na internátu. Ukrajinu má ráda a stýská se jí po kamarádech. Dostudovat by ale chtěla v Praze.

Olesia i její další ukrajinští spolužáci mají do konce roku náklady na studium i stravu zdarma díky stipendiu nadace Tanec a divadlo. Ubytování zajišťuje školní internát. Od příštího roku začnou jejich rodiče studium spolufinancovat. Taneční centrum Praha má pro děti ukrajinských uprchlíků stále ještě volnou kapacitu. A vítáni jsou i chlapci, kterých je v tanečních souborech obecně málo.

Necítí se izolovaně

V současné chvíli je pro mladé tanečníky kromě tréninku nejdůležitější naučit se česky. Podpora se jim dostává i od ostatních spolužáků. „Děti je vzaly hezky mezi sebe a skoro v každém ročníku máme nějakého studenta, se kterým se domluví ukrajinsky nebo rusky, takže přece jenom se necítí, že by byli izolovaní. Navíc jelikož jich je hodně, tak skoro v každé třídě jsou dva až tři,“ doplnil ředitel Tanečního centra Praha Jan Schneider.

Z Ukrajiny pochází i oceňovaný stepař Igor Bezdieniezhnykh. V Česku, kde dostudoval taneční konzervatoř, žije jedenáct let. V Tanečním centru učí šestým rokem. „Jsme rádi, že je tady máme, je to dobrá zkušenost pro nás i pro ně,“ říká o ukrajinských tanečnících. „Když se naučí potřebné kroky a pohyby, dokážeme je hned zařadit do kolektivu a mohli by s námi vystupovat.“

S konzervatoristy chystají noví studenti společné představení. Zapojili se do komponovaného vzdělávacího programu Jak se dělá tanečník, který se nově bude uvádět i v ukrajinštině. A nejen pro uprchlíky.