Turnerovu cenu získalo uskupení Array Collective za „opravdu vážné věci“

Po roční pauze se udělovala v Británii Turnerova cena. Prestižní ocenění pro výtvarné umělce připadlo jedenáctičlennému uskupení Array Collective z Belfastu, které se zaměřuje na performační umění. Porota ocenila způsob, jakým se skupina umělců zabývá sociálními a politickými tématy v Severním Irsku a převádí je do uměleckých děl.

„To, čím se zabývají, jsou opravdu vážné věci. LGBT témata, feministický pohled na problémy dnešní rozdělené společnosti, dokonce i sektářské společnosti,“ upozornil šéf galerie Tate Britain a předseda poroty Alex Farquharson.

Ve finále se poprvé sešla výhradně umělecká uskupení. To největší – Project Art Works z Hastingsu – čítá dokonce 65 členů. Do užšího výběru se dostal také sedmnáctičlenný Black Obsidian Sound System a stejně početná cardiffská skupina Gentle/Radical. Pátým finalistou byla londýnská dvojice Cooking Section, která se snaží jídlo povýšit na umění.

Vyhlášení vítěze zhatila pandemie i brexit

S cenou je spojena finanční odměna v přepočtu 745 tisíc korun pro vítěze, finalisté si odnesou tři sta tisíc korun. Hodnotná je ale především prestiž s oceněním spojená. Turnerova cena, pojmenovaná po anglickém malíři Williamu Turnerovi, se vyhlašuje od roku 1984 a je považována za nejvýznamnější britské ocenění v oblasti výtvarného umění. Každoročně se udílí za mimořádnou výstavu umělce narozeného nebo pracujícího v Británii. Cenu v minulosti získali například Damien Hirst, Grayson Perry či Steve McQueen.

Loni se Turnerova cena kvůli pandemii covidu-19 neudílela, nahradila ji stipendia pro umělce. V roce 2019 si cenu mezi sebou po dohodě rozdělili všichni čtyři nominovaní finalisté, aby ukázali na jednotu v době politické krize kolem brexitu. Podobně k oceňování umělců přistoupili už podruhé i finalisté české výtvarné Ceny Jindřicha Chalupeckého. Odmítli soutěžní princip a vyhlášení jednoho vítěze.