Chystané audioknihy těší Petra Čtvrtníčka i Jaroslava Rudiše

Nové knihy namlouvají Petr Čtvrtníček i Pavel Batěk (zdroj: ČT24)

Zájem o audioknihy nadále roste. Oblíbené je krimi, vydavatelé se ale stále více zaměřují i na oceňované tuzemské tituly. Aktuálně se do mluveného slova převádí třeba novinka Jaroslava Rudiše či „objevu“ Lenky Elbe.

Herec Petr Čtvrtníček načetl třeba klasiku od Georege Orwella Farmu zvířat nebo krimipříběh od dánského autora thrillerů Jussiho Adler-Olsena. „Mám tu jenom brýle, papír a příběh, nemusíte se líčit, ale hlavně jedině tady přečtu knížku celou, protože jinak jako čtenář přeskakuju,“ přiznává Čtvrtníček ve studiu.

V něm si sedl i k české literatuře. Aktuálně vzniká audioverze románu Uranova. Díky příběhu z Jáchymova se spisovatelka Lenka Elbe stala v cenách Magnesia Litera objevem roku 2020. „Mám z toho velkou radost, že kniha ožije i jiným způsobem. Poslouchala jsem Petra Čtvrtníčka z režie a naprosto mě upoutalo, jak dokáže rozlišit postavy,“ oceňuje autorka.

Rudiš: Audiokniha dodá příběhu nový rozměr

Čtvrtníčkův hlas z tuzemské tvorby provází i knihu výroků T. G. Masaryka od publicisty Pavla Kosatíka nebo novelu Český ráj, kterou napsal Jaroslav Rudiš. Ten přiznává: „Teprve když jsem Český ráj slyšel od pana Čtvrtníčka, tak jsem pochopil, že je to strašná komedie, mnohem větší, než jsem si myslel, pro mě je to trochu smutná kniha.“

Poslechnout si Rudišovi příznivci budou moci i jeho nejnovější titul – Winterbergovu poslední cestu napsal původně německy, nedávno vyšla v českém překladu, už provázená německou knižní cenou. Košaté vyprávění bezmála stoletého hrdiny o dějinách střední Evropy namlouvá momentálně herec Pavel Batěk. „Příběhu to dodává nový rozměr,“ míní Rudiš o audioknihách.

Audioknihy jsou v kurzu

„Na začátku to pro mě byl zajímavý experiment, dneska jsem přesvědčen, že je to svébytná disciplína a velká služba literatuře,“ poznamenává k natáčení audioknih režisér Michal Bureš.

K popularitě tohoto média přispěla i pandemie. Audioknižní trh v Česku loni meziročně narostl o necelých třináct procent. Kvůli uzavření kamenných obchodů klesl prodej fyzických nosičů, vzrostla ale digitální distribuce audioknih. Podle Asociace vydavatelů audioknih se loni prodalo mluveného slova za více než 230 milionů korun.

Letos například největší tuzemská audioknižní platforma Audioteka hlásí, že její obrat v meziročním srovnání roste až o třetinu. K nejoblíbenějším žánrům patří detektivky, sci-fi a fantasy, ale poptávka je i po životopisech.