Winterbergova poslední cesta vynesla Rudišovi cenu za jeho první německý román

Jaroslav Rudiš obdrží v Německu literární cenu (zdroj: ČT24)

Jaroslav Rudiš se v Německu, které se stalo jeho druhým domovem, může těšit jako spisovatel z úspěchu. Jeho první německy psaný román Winterbergs letzte Reise (Winterbergova poslední cesta) obdrží cenu Chamisso-Preis/Hellerau. Za stejnou knihu už byl Rudiš letos nominován na prestižní cenu Lipského knižního veletrhu.

Rudiš je teprve druhým laureátem tohoto ocenění, udělovaného autorům, kteří obohacují současnou německou literaturu překračováním hranic, propojováním kultur a jazyků. Důležité podle organizátorů také je, aby oceněné dílo přinášelo literární odpověď na změny v současném mnohovrstevnatém a zároveň globalizovaném světě.  

Oceněný český spisovatel posílá v románu, který česky vyjde až příští rok, starého muže a jeho ošetřovatele na železniční pouť napříč střední Evropou.

„Rudiš nechává tuto dvojici překvapivým způsobem prozkoumat osudové 20. století s jeho válkami, vyhnáními a ideologickými zlomy a odhalit její vlastní zapojení. Jízdní řád a železniční síť tu tvoří švy rozervaného kontinentu. Rudišovi se daří literárně originálním způsobem obsadit toto historií nabité území,“ uvedla porota ve svém zdůvodnění, proč cenu Rudišovi dala.

Zájem o historii a pivo

„Mám z toho obrovskou radost,“ reagoval na cenu spisovatel. V Německu si dobře vede také jeho novela Národní třída, kterou Rudiš zpracoval i jako divadelní hru. Loni mělo premiéru její třetí německé divadelní uvedení, hra se stále hraje ve státním divadle v Drážďanech.

„S Vandamem z knihy Národní třída Winterberga spojuje zájem o historii. Oba vědí, že nás drží v hrsti. A oba si taky rádi dají pivo,“ srovnává Rudiš své hrdiny. Podle příběhu sídlištního rváče, který údajně dal první ránu při demonstraci v roce 1989, napsal také spolu s režisérem Štěpánem Altrichterem scénář. Kina, zatím jen česká, začnou jejich novinku promítat 26. září. 

Cenu Chamisso-Preis/Hellerau – jež názvem odkazuje na německého spisovatele přelomu osmnáctého a devatenáctého století a drážďanskou kulturně významnou čtvrť – převezme Rudiš v únoru. Podporují ji drážďanské kulturní a podnikatelské instituce a spolky a je dotována částkou 15 tisíc eur.