Streamovací služby nasadily cenám Emmy korunu. Poprvé ovládly všechny hlavní kategorie

Americké televizní ceny Emmy patří streamovacím službám. Ty si poprvé odnesly ocenění ve všech třech hlavních kategoriích. Dramatu vládla Koruna o britské královské rodině z produkce Netflixu. Pod stejnou značkou vznikl i Dámský gambit označený za nejlepší minisérii. Mezi komediálními seriály uspěla Ted Lasso z prostředí amerického fotbalu, vznikl pro platformu Apple TV+.

Hraný seriál Koruna se vysílá od roku 2016 a pro různé ceny si chodí opakovaně. Osudy v Buckinghamském paláci sleduje od dětství královny Alžběty II., která je nejdelším vládnoucím monarchou na světě. Královské drama sebralo mimo jiné ceny za scénář a režii a ovládlo letošní ročník.

Tvůrcem série je Peter Morgan, nominovaný na scenáristického Oscara mimo jiné za životopisné drama Královna. V britském snímku, dějově zasazeném do doby po smrti princezny Diany, si oblíbenou panovnici zahrála Helen Mirrenová, stejně jako v Morganově divadelní hře Audience (Národní divadlo v Praze ji s úspěchem uvádí pod názvem Audience u královny s Ivou Janžurovou v hlavní roli).

Seriálovou královnou je Olivia Colmanová. Odnáší si herecké ocenění za nejlepší dramatickou roli a jedno náleží i za prince Charlese Joshi O'Connorovi. Rovněž vítězové vedlejších rolí paří ke Koruně: Tobias Menzies hraje prince Philipa, Gillian Andersonová se převtělila do premiérky Margaret Thatcherové.

Cenu má i Winsletová a McGregor

Nejlepší minisérie loňského roku – Dámský gambit – prý díky divácké popularitě zvedla zájem o šachové kroužky. Vypráví o šachové šampionce, která bojuje i se závislostí. Sošku Emmy převzal i režisér Scott Frank, také oceňovaný scenárista, naposledy oscarovou nominací za převod příběhu komiksového superhrdiny Wolverina na filmová plátna.

Hlavní herecká ocenění v minisérii si ale rozdělili Kate Winsletová a Ewan McGregor. Winsletová v produkci HBO řeší v krimi seriálu Mare z Easttownu na pensylvánském maloměstě vraždu, sousedské vztahy i rozpad vlastního života. McGregor se v minisérii Netflixu Halston stal stejnojmenným módním návrhářem.

Komediální seriály předběhl Ted Lasso (vysílá Apple TV+), tedy trenér amerického fotbalu, který přijede trénovat evropský fotbal do Anglie. Jason Sudeikis, který Teda hraje, je i nejlepším komediálním hercem. Z Emmy pro nelepší herečku se může radovat Jean Smartová, která v seriálu Hacks (HBO) představuje stand-up komičku, která kvůli nakopnutí kariéry musí spolupracovat s mladou scenáristkou.

Kate Winsletová na cenách Emmy (2021)
Zdroj: AP/Chris Pizzello/ČTK

Pandemie přála streamu

Televizní hvězdy se v Los Angeles sešly poprvé od začátku pandemie osobně – s výjimkou většiny herců a tvůrců Koruny. Loni se ceremoniál odehrával on-line celý. Vyhlášení aktuálního ročníku mělo připomenout významnou roli televizní produkce během covidové krize, která zasáhla samozřejmě i do natáčení. A také napomohla rychle rostoucí popularitě streamovacích služeb.

To se promítlo i do filmových ocenění. Ať už to byly Zlaté glóby, kde si hned dva odneslo pokračování satirického Borata, vysílaného na Amazonu, nebo Oscary. Oscarová akademie totiž poprvé do výběru povolila zařadit i tituly odpremiérované na streamovacích službách, aniž by byly uvedeny v kinech.

Například Netflix tak během jednoho udílení téměř zdvojnásobil dosavadní oscarové sošky ve svém držení. Přibylo mu jich sedm, většinou za kostýmy či masky, ale také nejlepší dokument (Moje učitelka chobotnice).