Pro kulturu budou klíčové příští dva týdny, očekává Zaorálek. Podle něj i pořadatelů by pomohla větší proočkovanost

Události, komentáře: Jaký výhled má kulturní sezona? (zdroj: ČT24)

Kulturní akce mohou být bez omezení počtu diváků, byť ti musí stále plnit některá pravidla, na největších akcích musí být nejméně polovina návštěvníků očkovaná nebo po covidu. Samotní pořadatelé těchto akcí by byli rádi, kdyby omezení co nejdříve skončila, ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) ale trvá na tom, že to zatím nejde. Jak se bude situace v kultuře vyvíjet na podzim, bude podle něj zřejmé za dva až tři týdny, kdy by se měl na epidemii naplno projevit dopad začátku školního roku. Lubomír Zaorálek diskutoval s pořadateli kulturních akcí Robertem Porkertem a Štěpánem Kubištou v Událostech, komentářích.

Když přijde divák na akci pro méně než tři tisíce lidí, musí nosit ochranu dýchacích cest a zároveň prokázat, že je očkovaný proti covidu-19, že nemoc v posledních 180 dnech prodělal nebo doložit negativní test. U akcí nad tři tisíce diváků je navíc nutné, aby alespoň polovina z nich byla očkovaná či po prodělaném covidu. Podle pořadatelů jsou tyto podmínky problém – řada lidí si kvůli nim nakonec návštěvu divadla nebo koncertu odpustí.

„Může se zdát, že by si na to lidé mohli zvyknout. Ale mají v tom obrovský zmatek, protože nechodí do divadla nebo na koncert každý den. (…) Reakce je taková, že dokud se to nerozvolní úplně, tak raději do divadla nebo na koncert nepůjdou,“ poukázal ředitel Jatek78 a předseda Asociace nezávislých divadel Štěpán Kubišta.

Ředitel promotéra kulturních akcí Live Nation Robert Porkert upozornil, že Dánsko díky proočkovanosti své populace zrušilo od začátku září veškeré restrikce na kulturních akcích. „S velkou slávou tam 1. září vystoupil Elton John. Jsou první, kteří si mohou věci bez omezení vyzkoušet,“ podotkl.

Štěpán Kubišta je přesvědčen, že Česko by mělo tento vzor následovat. „Myslím, že je potřeba uvažovat nad tím, jestli je to opravdu nutné a jestli je potřeba, aby se opatření v kulturních zařízeních dodržovala,“ vyzval. Dodal, že na testovacím místě, které jeho scéna zřídila pro potřeby diváků, byl za celou dobu jediný pozitivní výsledek.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek je však přesvědčen, že úplné zrušení opatření zatím není možné. „Musím trvat na tom, že prevence je stále potřeba. Mně připadá, že nejsme schopni změřit, do jaké míry jsou roušky a podobně schopny zabránit tomu, aby se infekce skutečně nešířila,“ řekl.

Zaorálek zdůraznil, že otevírání kultury se stále daří podle harmonogramu sestaveného na jaře a věří, že se to nezmění ani na podzim. Že se v Dánsku koncertuje bez omezení, připustil, podotkl však, že je to možné díky vysoké proočkovanosti, které Česko zatím nedosáhlo. Navíc chce vědět, jak ovlivní vývoj epidemie covidu-19 začátek školního roku. Věří, že i kdyby dál rostly počty nakažených, není ještě vše ztraceno, protože by díky vakcínám nemuselo dramaticky přibývat těžkých případů.

„Za čtrnáct dní, maximálně tři týdny, budeme vědět, co udělal nástup do škol a lidí v daleko větší míře do zaměstnání. Situace není úplně nepřehledná. Zároveň víme, že je potřeba se očkovat. (…) Jestli se podaří zvýšit počet očkovaných, tak to znamená větší jistotu pro kulturní akce. To slibuju a garantuju,“ prohlásil ministr kultury.

Kulturní veřejnost se shoduje, že přes všechny problémy se jí podařilo uplynulý rok a půl poznamenaný pandemií přežít vcelku dobře. „Spolupráce kulturního sektoru od ministerstva kultury po kulturní subjekty byla silná a myslím, že jsme z toho vyšli poměrně dobře,“ připustil Kubišta.

Podle Porkerta sice v prvních měsících „bylo zapomenuto“ na komerční pořadatele velkých kulturních akcí, ale od loňského léta se již situace změnila. „Za pomoci ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva kultury se podařilo vyhlásit nakonec dokonce čtyři podpůrné balíčky plus akce pro OSVČ podnikající v kultuře. Za to bych chtěl velmi poděkovat, pomohlo nám to přežít,“ shrnul.

Boj o diváka

Zaorálek připustil, že po období, ve kterém divadla, pořadatelé koncertů či muzea bojovali o přežití, nastává období, kdy musí více než dříve bojovat o diváka. Podle Porkerta se na koncertech, které se již uskutečnily, neukázala až pětina lidí, kteří si koupili lístky, divadlo Jatka78 se podle Kubišty zase potýká s tím, že si lidé pořizují vstupenky až na poslední chvíli, zatímco před pandemií tak obvykle činili s velkým předstihem.

„Jde o to překonat bariéru nejistoty, opatrnosti, která je. Kultura žije, ale potřebuje ještě rozjet. Rozjezd není superrychlý, ale mám dojem, že takový není nikde,“ míní Zaorálek. On i pořadatelé akcí jsou však optimističtí vůči tomu, co bude dál. Ministr se domnívá, že kdo si například koupí lístek na červnový koncert Alicia Keys, nemusí se bát, že by nakonec nikam nešel. Robert Porkert zase věří, že se podaří v lednu uspořádat koncert Ozzyho Osbourna.