„Příležitosti se neohlížejí na okolnosti.“ V Praze vznikají tři nové scény

V Praze vznikají tři nové kulturní prostory (zdroj: ČT24)

Přestože tuzemská kulturní scéna kvůli pandemii zažívá nejhorší období v moderních dějinách, nevzdává plány do budoucna. V Praze se otevřely nebo chystají otevřít tři nové kulturní prostory.

Na jaře příštího roku by měl ve Vršovicích začít fungovat Kulturní palác Vzlet. „Bude sloužit pro divadlo, hudbu i vzdělávání,“ vyjmenovává Petr Prokop, herec a producent divadla Vosto5. O prostor prvorepublikového sokolského biografu se divadelní soubor podělí s Kinem Pilotů a barokním orchestrem Collegium 1704.

„Příležitosti se úplně neohlížejí na okolnosti. Že to zkusíme, jsme si řekli dávno před covidem. Nejsme úplně naivní, víme, že třeba jaro příštího roku bude problematické, že bude omezen počet diváků, ale máme pocit, že to za to stojí,“ věří Prokop.

Domov pro „Lůzry“

Domovskou scénu získala po letech také Losers Cirque Company. Novocirkusový ansámbl vyhrál výběrové řízení na nájemce Branického divadla a přeměnil ho pod názvem Divadlo Bravo! na centrum nového cirkusu a pantomimy. Divadelní prkna s nimi totiž sdílí mim Radim Vizváry.

Letos v září stihli v Bravu uvést první premiéru, pak po pár představeních přišlo uzavření. Akrobaté si ale nemohou dovolit přestat zkoušet a hledat práci mimo obor, byť dočasně. „Když netrénujete, ztratíte cit. A když by deset akrobatů vypadlo z tempa, může to pak v představení někoho ohrozit,“ obává se principál „Lůzrů“ Petr Horníček.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nejistota a neustálé změny představení nutí soubor přesouvat program a vymýšlet nové strategie přežití. „Budeme se snažit dělat jednodušší premiéry. Během léta plánujeme jednoduchou road show, která se může hrát jak v divadle, tak venku,“ prozradil Horníček.

Dům nejen pro tanec

Další kulturní instituce vznikne v budově bývalých žižkovských lázní. Čtyři patra prázdné stavby v dlouhodobém pronájmu obsadí nevládní nezisková organizace Tanec Praha, pod kterou spadá stejnojmenný festival nebo divadlo Ponec. Vytvořit tu chce tvůrčí a vzdělávací centrum zaměřené nejen na tanec, se zkušebnami, zvukovým studiem či kavárnou. Otevření je v plánu za pět let.