Zemřel Sean Connery, první filmový James Bond

Ve věku 90 let zemřel skotský herec Sean Connery, který jako první ve filmu ztvárnil legendárního britského agenta 007 Jamese Bonda. Veřejnosti to oznámila jeho rodina, informovala o tom stanice BBC. Connery zemřel ve spánku ve svém domě na Bahamách.

Sean Connery chtěl být původně fotbalistou a v roce 1950 skončil třetí v kulturistické soutěži Mr. Universe. Nakonec se stal hercem a nejvíce se proslavil jako první filmový představitel Jamese Bonda. Díky sportovní minulosti i roli slavného agenta byl považován za jeden ze „sex symbolů“ dvacátého století.

Poslední film, Liga výjimečných, natočil v roce 2003 a v posledních letech se tento edinburský rodák a horlivý skotský patriot věnoval třeba psaní pamětí. V roce 2000 byl pasován královnou Alžbětu II. na rytíře. Svůj herecký důchod trávil na Bahamách, kde také zemřel.

  • Jako vzpomínku na Seana Conneryho zařazuje Česká televize do programu film Pahorek (režie Sidney Lumet, 1965). Odvysílá ho v pondělí 2. listopadu od 20:00 na ČT2.

Slavného agenta 007 si zahrál v letech 1962 až 1971 v šesti bondovkách a v jednom remaku z roku 1983. V anketách byl opakovaně označován za nejlepšího herce, který agenta 007 kdy hrál. Už v roce 1954 sice proslulou postavu ztvárnil herec Barry Nelson v televizním filmu Casino Royale, jako první filmový Bond se však zapsal právě Connery. 

„Řekl bych, a jistě se mnou všichni fanoušci Jamese Bonda budou souhlasit, že on bude nadále zastiňovat všechny své pokračovatele v této roli legendárního agenta 007. Všichni jeho nástupci to měli velmi těžké,“ říká zpravodaj ČT ve Velké Británii Bohumil Vostal.

„Na druhou stranu v další kariéře se dokázal prosadit a Oscara získal později za svůj výkon v jiném filmu,“ pokračuje Vostal. Prestižního Oscara Connery získal až v roce 1987 za vedlejší roli ve filmu Neúplatní.

Studio ČT24: Zemřel skotský herec Sean Connery (zdroj: ČT24)

„Za půlstoletí u filmu jsem dostal jednoho Oscara a 31 dalších ocenění včetně Zlatého glóbu a k tomu 14 nominací. Nejvíc si však cením té jediné zlaté sošky. A ne proto, že je to pocta pro herce nejvyšší, ale i za to, jak výbornou roli mi tehdy svěřili v tak skvělém filmu,“ svěřil se před lety fanouškům. Postava chicagského policisty Jima Malonea mu konečně pomohla definitivně prolomit „bondovské“ prokletí.

„Skotsko navždy“

Connery se narodil 25. srpna 1930 v Edinburghu a vyrůstal v chudých poměrech. „Jeho matka byla protestantka a uklízečka, otec byl katolík a dělník v továrně. Narodil se v poměrech, kdy doma netekla horká voda, kdy měli společný záchod i s dalšími lidmi na chodbě, takže to byly spíše nuzné podmínky,“ říká Bohumil Vostal.

Ve třinácti letech opustil školu a v šestnácti vstoupil do britského Královského námořnictva. Odtud odešel po třech letech kvůli žaludečním vředům a jako památku na moře si odnesl dvě tetování, která hlásala jeho životní hesla: „Máma a táta“ a „Skotsko navždy“. Ke svému skotskému původu se Connery hrdě hlásil i častým nošením národního oděvu, kiltu.

Události: Zemřel herec Sean Connery (zdroj: ČT24)

„Skotsko miloval a bylo to vidět až do konce jeho života. Možná to bylo i částečně kontroverzní, ale v roce 2014 při referendu o případném vystoupení Skotska ze Spojeného království Connery prohlásil, že je to jedinečná šance pro Skoty, aby se osamostatnili. On tehdy podporoval Skotskou národní stranu, separatisty, a žádal Skoty, aby hlasovali pro nezávislost. Oni to tehdy neudělali a zvolili si setrvání ve Spojeném království,“ připomíná zpravodaj ČT.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová vyjádřila zármutek nad smrtí slavného herce na Twitteru. „Zlomilo nám srdce, když jsme se dozvěděli o smrti sira Seana Conneryho. Náš národ dnes oplakává jednoho ze svých nejmilovanějších synů,“ napsala. 

„Neměl jsem žádné ambice stát se hercem“

Jak vzpomínal v autobiografii Být Skotem, coby mladík si vydělával jako mlékař, leštič rakví nebo model aktů. Ze všeho nejvíc prý ale toužil stát se fotbalistou. „Chtěl jsem pracovat, vydělávat peníze a hrát fotbal,“ napsal.

„Neměl jsem žádné ambice stát se hercem. Byly to jen peníze a zábava, po čem jsem toužil,“ vzpomínal. Aby se stal úspěšným hercem, vrhl se prý na knihy a četl je po stovkách. „Vzpomínám si, že jsem se sám sebe ptal, jak může člověk hrát inteligentní lidi, když je sám hloupý,“ vyprávěl Connery.

S herectvím začal nejprve v divadle. Jednou z jeho prvních hlavních filmových rolí byl korespondent BBC ve válečném milostném dramatu Jiný čas, jiné místo (1958), kde se po jeho boku objevila Lana Turnerová. V roce 1962 měla premiéru první filmová bondovka Dr. No a o osudu Conneryho bylo rozhodnuto.

Vzhled i humor

„Jak upozorňuje v nekrologu BBC, když se James Bond dostal do ostrovních kin, tak to nebyl podle kritiků žádný úspěch, byli docela kritičtí a spíše odmítaví. Ale co je důležitější, Sean Connery a jeho James Bond měli obří úspěch u diváků a tím pádem přišly i další úspěchy,“ říká Bohumil Vostal.

Z Conneryho se stala celebrita, vzor elegantního „chlapáctví“ a idol mnoha ženských srdcí. Pro spousty fanoušků je dodnes jediným opravdovým Bondem. Literární otec agenta Ian Fleming Connerymu ale moc nevěřil a označil ho za přerostlého kaskadéra. Bondem byl Connery šestkrát (bez remaku z roku 1983), naposledy ve filmu Diamanty jsou věčné (1971).

„Sean Connery oslňoval nejen svým vzhledem, ženy ho milovaly, ale také tím, jak používal ironii, jaký měl suchý, anglický humor,“ upozorňuje Vostal.

„Říká se, že ne každý herec je hvězdou a ne každá hvězda umí hrát. U Conneryho se tohle spojilo. On byl opravdu výjimečný herecký představitel,“ říká filmový historik a dramaturg Michael Málek.

Filmový historik Michael Málek o rolích Seana Conneryho (zdroj: ČT24)

Ze sedmdesátých a osmdesátých let vyčnívají z Conneryho filmografie snímky Vražda v Orient-expresu (1974), První velká vlaková loupež (1979), Jméno růže (1986), Highlander (1986), oscaroví Neúplatní (1987) a Indiana Jones a Poslední křížová výprava (1989).

V devadesátých letech zaujal ve snímcích Hon na ponorku (1990), Vycházející slunce (1993) nebo Skála (1996).

Na pomoc obětem povodní

V roce 2003 v Praze osobně uvedl evropskou premiéru svého posledního filmu Liga výjimečných, na kterém se podílel i jako spoluproducent. Jeho část natáčel rok předtím v české metropoli, kde štáb zastihly povodně. Tvůrci filmu se rozhodli část výtěžku z premiéry věnovat ve prospěch veřejné sbírky na pomoc obětem povodní.

V roce 2002 dostal cenu za dlouhodobý přínos světové kinematografii na filmovém festivalu Karlovy Vary, herec však do Varů nedorazil kvůli viróze, jež ho schvátila během natáčení. Cenu převzal v pražském hotelu Four Seasons.

Po svém odchodu do hereckého důchodu rád hrával golf ve svých domech ve Španělsku, Portugalsku a na Bahamách. Se svou druhou ženu Micheline Roqubruneovou se seznámil v Maroku, poprvé byl ženatý s australskou herečkou Diane Cilentovou. S Cilentovou má syna Jasona, který se také věnuje herectví.