Den architektury zavede zájemce do řeky, Bílého domu i nemocniční kotelny

Na tři sta procházek, cyklovyjížděk, exkurzí do nepřístupných budov, přednášek a projekcí nabízí do 7. října program letošního Dne architektury. Festival, který navzdory názvu trvá celý týden, podesáté touto formou přibližuje architekturu a urbanismus jako součást všeho, co nás obklopuje. Programem se prolíná několik témat, například ekologická linka nebo připomínka tvorby významných architektů.

„Program festivalu Den architektury je od roku 2001 založen na procházkách pro omezenou skupinu lidí a akce se konají převážně venku, proto věříme, že se letošní ročník uskuteční v plánovaném rozsahu. Samozřejmě budeme respektovat veškerá bezpečnostní opatření,“ uvedla před zahájením ředitelka projektu Marcela Steinbachová.

Pořadatelé zájemce žádají, aby aktuálnost omezení a případnou nutnost rezervace ověřovali na webu u jednotlivých akcí.

Praha zve do divočiny i „pánského klubu“

V Praze Den architektury láká například do městské divočiny pod Barrandovem nebo do bývalé výrobny uzenin přestavěné na kancelářské prostory. Otevře se i kotelna Všeobecné fakultní nemocnice, která je poměrně neznámou technickou realizací Karla Pragera.

Nahlédnout lze i do domu Autoklubu České republiky, spojeného pro změnu s architektem Pavlem Janákem. „Musí se to podobat gentlemen's klubu,“ znělo podle výkonného ředitele Pavla Konečného zadání, které dostal ve dvacátých letech minulého století od motoristů. Vizi, jak by sídlo mělo vypadat, si přivezli z Anglie.

Šanghaj v Brně i Gočár ve škole

V Brně se vydávají po stopách Adolfa Loose, mimo jiné do Bauerova zámečku, Loosovy jediné dochované realizace v jihomoravské metropoli. Zamíří ale i do „Bílého domu“, postaveného v sedmdesátých letech jako stranické sídlo, nebo do takzvané brněnské Šanghaje, tedy dělnické kolonie v Divišově čtvrti.

Den architektury ukáže i běžně nepřístupné prostory (zdroj: ČT24)

Hradec Králové i Ústí nad Labem připomínají Josefa Gočára, v obou městech zpřístupní budovy škol, které navrhl. V Kladně program nabízí procházku po industriálním dědictví, umění ve veřejném prostoru či po sídlišti na Sítné.

Do obchodního domu i k roubenkám

V Opavě mohou zájemci zajít do obchodního domu Breda, který byl největší stavbou svého druhu v Československu do šedesátých let minulého století. Kdysi slavný obchodní dům Ostravica-Textilia prozkoumají v nedaleké Ostravě. 

V Jablonci nad Nisou se lze v doprovodu architekta vydat přímo korytem Bílé i Lužické Nisy za poznáním krajiny i města. Do Žďárských vrchů pak zavede celodenní autobusový výlet za rekonstrukcemi roubenek i novostavbami chalup. 

Den architektury myslí i na děti, například v Olomouci a Českém Krumlově nachystali architektonické bojovky, a tradičně ho doprovodí i filmový festival Film a architektura. Promítne zejména zahraniční snímky věnované architektuře a urbanismu.