Filmová upoutávka týdne: Van Gogha následují Sedláci, namalují 65 tisíc obrazů

Tvůrci oceňovaného animovaného filmu S láskou Vincent prezentují první ukázku nového projektu The Peasants. Vzniká stejnou metodou jako jejich předchozí a na Oscara nominovaný snímek – tedy detailním a pracným malováním všech jednotlivých políček filmu.

Film s mezinárodním názvem The Peasants (Sedláci) je adaptací stejnojmenné čtyřdílné románové kroniky, jejímž autorem je držitel Nobelovy ceny za literaturu Władysław Stanisław Reymont. Odehrává se na přelomu devatenáctého a dvacátého století a vypráví tragický příběh dívky Jagny, která je nucena do manželství s bohatým a podstatně starším farmářem Borynou. Jagna však miluje jeho syna Anteka a čím více bojuje o svou nezávislost, tím více ji její okolí odstrkuje. 

S láskou kunsthistorici

Zatímco vizuální stránka S láskou Vincent napodobovala styl Vincenta van Gogha, Sedláci jsou dle tvůrců inspirováni „známými realistními a preimpresionistickými malbami z 19. století, s důrazem na takzvané Mladé Polsko a práce umělců jako Józef Chełmoński, Ferdynand Ruszczyc a Leon Wyczółkowski“. Scény hráli skuteční herci a záběry jsou nyní přemalovávány snímek po snímku desítkami umělců. Aby byl film kompletní, musí v důsledku vytvořit více než 65 tisíc obrazů.

Ukázka se skládá z prvních veřejně představených záběrů nového projektu. Ty se mohou poměřovat s opulentními obrazy předchozího titulu tvůrčího týmu. Snímek S láskou Vincent byl nakonec dílem 125 malířů a pochmurné výjevy Sedláků nevyhlíží o nic méně náročně.

Z dílny polské animace

Režisérkou a scenáristkou filmu je Dorota Kobielová, stejně jako v případě S láskou Vincent. Vystudovala Akademii výtvarných umění ve Varšavě a posléze navštěvovala i Varšavskou filmovou školu.

Před prvním celovečerním dílem natočila pět krátkometrážních animovaných filmů. Nejslavnější je patrně Malý pošťák (2011), který vypráví o chlapci, který má za úkol roznášet dopisy ve Varšavě za druhé světové války. Za S láskou Vincent byla nominována nejen na Oscara za nejlepší animovaný film, ale i na Zlatý glóbus či britskou cenu BAFTA.

S láskou Vincent mělo mezinárodní obsazení se známými herci jako Saoirse Ronanová (Malé ženy, 2019) nebo Jerome Flynn (Hra o trůny, 2011 až 2019), zatímco Sedláci by měli mít čistě polský ansámbl.

Stárnoucího Borynu ztělesnil Miroslaw Baka, známý jak z mnoha uměleckých snímků, tak z česko-polsko-ukrajinského kriminálního seriálu Princip slasti (2019). Jagnu hraje Kamila Urzedowská, která na sebe upozornila v seriálu Zmijovisko (2019). Publiku, která trochu zná polskou kinematografii, ale budou povědomé i další tváře. Premiéra filmu Sedláci je naplánovaná na rok 2022.