„Tady jsem se narodil a tady taky umřu.“ Do Krajiny ve stínu nahlíží první trailer

Trailer: Krajina ve stínu (zdroj: Bontonfilm)

Nejnovější film Bohdana Slámy Krajina ve stínu se vrací do pohnuté historie třicátých až padesátých let minulého století. Kroniku jedné vesnice v pohraničí vláčené dějinami začne v kinech vyprávět 10. září. Už nyní ale do ní tvůrci diváky zavedli v prvním traileru.

Hrdinové snímku čelí nacismu i komunismu, každý z nich se s jejich přísliby a hrůzami vyrovnává jinak. Totalitní režimy narušily letité sousedské vztahy, kdy nejdůležitější bylo pro všechny zasadit, sklidit a vychovat děti. Najednou je ale potřeba si zvolit, kdo je Rakušan, Němec a kdo Čech – kdo je spojenec a kdo nepřítel. Námět scénáře Ivana Arsenjeva vychází z masakru v jihočeské Tušti, k němuž došlo těsně po druhé světové válce.

„Zajímá nás, jak malý člověk obstojí uprostřed dějin, které se přes něj valí. Musíme si klást otázku, jak bychom se v podobných situacích zachovali my sami,“ říká režisér Bohdan Sláma.

V popředí příběhu stojí osud jedné rodiny, na kterou předválečná doba, válka i události po válce dopadají vždy plnou silou. Češka Marie a její muž Rakušan, ale pevně spojený s místní půdou. Nejdříve sledují rostoucí vzájemnou nenávist lidí ve vsi, pak ale zloba dopadne i na ně samotné.

Černobílý příběh

Bohdan Sláma s kameramanem Divišem Markem (s nímž spolupracoval na filmech Štěstí, Venkovský učitel, Čtyři slunce nebo Bábu z ledu) natočili Krajinu ve stínu v černobílé verzi a na klasický filmový pás.   

Z herců se v dramatu objeví Magdaléna Borová, Stanislav Majer, Bára Poláková, Csongor Kassai, Petra Špalková, Zuzana Kronerová, Pavel Nový, Cyril Drozda nebo Marek Taclík.