Český orchestr Collegium 1704 dovezl do Versailles francouzskou operu

Collegium 1704 hrálo ve Versailles (zdroj: ČT24)

Na zámku ve Versailles si sérií koncertů připomínají 250. výročí otevření královské opery. V jednom z nejkrásnějších hudebních sálů Evropy při té příležitosti vystoupil i český barokní orchestr Collegium 1704.

Versailles je výjimečný symbol francouzské historie a kulturního dědictví. Ve vrcholné době královské moci byl u Paříže postaven zámek obklopený jedinečnými zahradami. Královská opera zahájila provoz v květnu 1770 na počest svatby Ludvíka XVI. s Marií Antoinettou. Dodnes je považována za jeden z nejkrásnějších koncertních sálů v celé Francii. 

V těchto prostorách zahrál v lednu i český orchestr Collegium 1704, který se věnuje interpretaci staré hudby. Ve Versailles odehrál koncertní verzi barokní opery Les Boréades, inspirovanou starověkou bájí. Francouzský skladatel Jean-Philippe Rameau, jenž působil i na královském dvoře, ji zkomponoval nedlouho před svou smrtí v roce 1764.

Hudba, která přesahuje dobu

„Je završitelem velké éry francouzské barokní hudby, ale současně u něj slyšíme hudbu, která daleko přesahuje jeho dobu,“ vysvětlil umělecký vedoucí Collegia 1704 Václav Luks, proč si orchestr pro koncert ve Versailles vybral právě tuto skladbu. 

Publikum ocenilo precizní provedení orchestru i interpretaci sólistů. Sami hudebníci si pochvalovali prostory opery, zdi a sloupy jsou totiž dřevěné, což přispívá ke zcela výjimečné akustice.