Byli jsme při tom, hlásí kameramani ČT. Knižně vydali nepublikované fotografie z roku 1989

Byli jsme při tom, přiznává v titulu nové publikace deset jejích autorů. Dnes většina z nich pracuje jako kameramani České televize, v listopadu 1989 ale ještě nebyli novináři. Přesto už tehdy měli potřebu obrazově zachytit vše, co se kolem nich dělo. Sto sedmdesát dosud nepublikovaných fotografií, které před třiceti lety pořídili, vychází nejen knižně, zároveň je představuje stejnojmenná venkovní výstava.

Myšlenka na vznik publikace vzešla od kameramana Evžena Janouška. „Při uspořádávání svého osobního archivu jsem narazil na deset negativů, které jsem nasnímal v hektickém listopadu 1989. Fotografie z nich jsem nikdy nepublikoval a chtěl jsem je ukázat svým blízkým. Když jsem se ptal svých kolegů kameramanů z ČT, zjistil jsem, že podobných, třicet let starých pokladů je v osobních archivech víc,“ vysvětlil.

S fotoaparátem před třemi dekádami čekal například na Hradčanském náměstí, kde měl Václav Havel poprvé pozdravit veřejnost coby budoucí prezident. „V tu chvíli jsme opravdu cítili, že přichází změna. Pro mě to znamenalo, že můžu cestovat, vidět filmy, které chci, že můžu dělat, co chci,“ vybavuje si Janoušek tehdejší pocity.

Rozhovor s kameramanem Evženem Janouškem (zdroj: ČT24)
Některé listopadové snímky vstoupily do historie a říká se o nich, že jsou ikonické, většina ostatních chátrá v osobních archivech. Je to škoda, protože jak kdosi poznamenal, dějiny sice nejsou příběhem, ale skládají se z příběhů. Každý je vidí jinak, každý je jinak prožívá. A autoři v této knize nezapřeli reportérský talent.
Zdeněk Šámal
ředitel Zpravodajství a sportu ČT

Že bude dělat kameramana v České televizi, ještě netušil. Na rozdíl od svého současného kolegy a dalšího z přispěvatelů v publikaci Lubomíra Stiburka, který v téže době už s kamerou pracoval v krajské redakci v Chebu. „V listopadu jsem musel být tam, ale při první příležitosti, která se naskytla, jsem se jel podívat do Prahy,“ vzpomíná. Ze všeho nejdříve zamířil na Národní třídu.

Mezi tehdejšími studenty tu tehdy fotil i Jiří Venclík, tenkrát student žurnalistiky. Do společné knihy přispěl nejen fotografiemi z pohnutých časů, ale i textem. „Každý kameraman se raději vyjadřuje obrazem, ale pátral jsem v mysli, jak ostatní kluky znám z pracovního i civilního života, a snažil se podstatu každého z nich vystihnout v pár řádcích,“ podotýká.

Revoluční dobu očima kameramanů ČT nahlíží také výstava Byli jsme při tom. K vidění je do 11. října na Palachově náměstí v Praze. Kniha i výstava jsou příspěvkem České televize k nadcházejícímu výročí třiceti let od sametové revoluce. Další projekty, dokumenty i zpravodajská ohlédnutí se budou v následujících měsících objevovat ve vysílání všech šesti programů.

Rok 1989 očima kameramanů ČT v publikaci i na výstavě (zdroj: ČT24)