Sakra, koho napadlo zrušit nevolnictví. Poslední aristokratka odhalila trailer

Trailer: Poslední aristokratka (zdroj: ČT24)

Jako čistou komedii popisuje režisér Jiří Vejdělek svou adaptaci stejnojmenného humoristického románu Evžena Bočka. Příběh českých emigrantů, kteří se vrátí do vlasti předků, se natáčel na pěti českých zámcích. V hlavních rolích se představí Hynek Čermák, Yvona Stolařová a Tatiana Dyková. Snímek v koprodukci České televize zamíří do kin 24. října letošního roku.

Hynek Čermák si zahraje rodilého Newyorčana, který díky svým šlechtickým předkům získá dávné rodové sídlo. Potomek emigrantů se tedy s rodinou po desetiletích vrátí do Česka, kde ale všichni musí čelit českým poměrům a realitě, přičemž zámecký život znají pouze z vyprávění příbuzných. Když zjistí, že se zámek pomalu ale jistě rozpadá, stojí před těžkou volbou zámek buď prodat a vrátit se do Spojených států, nebo se ho pokusit zachránit.

Hynek Čermák a Tatiana Dyková v Poslední aristokratce
Zdroj: ČT

Jiří Vejdělek podle svých slov natočil svou dosud nejčistší komedii. „Věřím, že smích nás baví všechny a že je pro nás léčivý. Doufám, že se budou diváci dobře bavit a že to bude ozdravný zážitek,“ uvedl režisér.

O práva ke zfilmování románu Evžena Bočka usiloval několik let, nad filmovým zpracováním přemýšlel ihned po přečtení knihy. V té době už ale práva na její převedení na plátno byla prodaná. „Aristokratka se ke mně osudově vrátila, když mě majitelé práv oslovili, abych Bočkův román zfilmoval,“ popsal Vejdělek, jak se k režii snímku nakonec dostal.

Studený odchov

Radostí ze zfilmování románu se netají ani jeho autor. „Naplňuje mě to neskonalým úžasem, protože když jsem Poslední aristokratku psal, tak jsem ani netušil a nedoufal, že knížka vůbec vyjde. Když jsem se dozvěděl, že například hospodyni paní Tichou hraje Eliška Balzerová, byl jsem vyloženě nadšený,“ prozradil Boček, který působí jako kastelán zámku Milotice, kde štáb většinu příběhu letos v zimě natáčel.

Kromě Milotic zamířili filmaři také na čtveřici dalších zámků – do Lemberka, do Buchlovic, do Rájce a Jaroslavic. Své rozhodnutí Vejdělek vysvětlil tak, že nechtěl natáčet v interiérech, ale najít vše, co Boček ve své knize popsal, na jediném zámku, bylo nemožné. „Máme úžasnou spoustu památek a chtěl jsem, aby to vypadalo pravdivě,“ dodal režisér. 

Pavel Liška, Martin Pechlát a Eliška Balzerová
Zdroj: ČT

Natáčení v reálných lokacích s sebou přineslo výzvy a příkoří. Natáčelo se totiž v zimě, ale na zámcích se nemůže topit, aby se neponičily obrazy. „Měli jsme několik týdnů studený odchov. Bál jsem se o štáb i o herce. Ale kouzlo zámků stojí opravdu za to,“ věří Vejdělek.

Hynkovu aristokratickou rodinu doplní temperamentní žena Vivien, již ztvární Tatiana Dyková, a dcera Marie v podání Yvony Stolařové. Dále se ve filmu objeví například Vojtěch Kotek v roli právního zástupce Bendy, Martin Pechlát jako kastelán Josef či Pavel Liška hrající hypochondrického údržbáře Krásu.