Filmová upoutávka týdne: Po Star Wars rozplétá Rian Johnson vražedný případ

Režisér a scenárista Rian Johnson se ve svém novém filmu Knives Out zhlédl v díle slavné autorky detektivek Agathy Christie. Nabízí totiž vlastní variaci na pátrání po vrahovi se svérázným vyšetřovatelem obklopeným nespočtem možných podezřelých. V listopadu bude zřejmé, jestli se režisér zároveň pustil do žánrové revize, jako to udělal při svém posledním angažmá u série Star Wars.

Podvracení očekávání a hra s žánry jsou pro Johnsonovu tvorbu příznačné. Platí to jak pro jeho prvotinu z roku 2005 nazvanou Zmizení, v níž film noir zasadil do středoškolských kulis, tak i pro jeho zatím poslední dílo, osmou epizodu Star Wars nazvanou Poslední z Jediů. Angažmá u rozjeté série přitom bylo v jeho případě neobvyklé, Johnsonova filmografie totiž dál čítá už jenom komediální krimi Bratři Bloomovi a realisticky pojatou sci-fi Looper, vždy tak vycházel z vlastního námětu.

Johnsonovo autorské ohledávání slavné ságy, která se odehrává kdysi dávno v jedné předaleké galaxii, ale vyvolalo rozepři mezi fanoušky. Mnozí považovali Posledního z Jediů za tak špatný příspěvek do světa Hvězdných válek, že v petici požadovali, aby byla osmá epizoda natočena znovu.

Rian Jonson (vpravo) při natáčení Knives Out
Zdroj: Oficiální stránky filmu Knives Out

Produkce Star Wars ale nemá nic takového v plánu, i protože v prosinci uzavře ságu devátá epizoda s podtitulem Vzestup Skywalkera. Ovšem bez Johnsona, režijně se vrátil J. J. Abrams, který už dohlížel na sedmou epizodu. Ani Johnson ale nezahálel a už v listopadu uvede do kin svůj nový kousek. Se snímkem Knives Out se vrátil k vlastním námětům.

Kdo byl vrahem?

V jádru detektivní zápletky Knives Out stojí záhadná smrt uznávaného autora kriminálních románů Harlana Thrombeye. Tělo je nalezeno v jeho vlastním sídle záhy po oslavě 85. narozenin. Detektiv Benoit Blanc je k případu přidělen a pouští se do rozplétání samoúčelných lží halících pravdu. Výslechu neujdou ani členové Thrombeyovy početné rodiny, ani jeho oddané služebnictvo.

Film Knives Out
Zdroj: Oficiální stránky filmu Knives Out

V rozhovoru pro magazín Deadline Johnson přiblížil, že byl už od mládí velký fanoušek tvorby Agathy Christie. Po mnoho let prý dával v hlavě dohromady představu o tom, jak by on sám poskládal záhadu kolem vraždy. Výsledkem je nyní Knives Out. Mezi svými inspiračními zdroji ale nezmiňuje jenom třeba Vraždu v Orient expresu nebo Smrt na Nilu, ale i film Stopa z roku 1985. 

Představitele detektiva Johnson nalezl v Danielu Craigovi, který se za posledních více než deset let stal synonymem Jamese Bonda, když známého agenta ztvárnil v posledních čtyřech „bondovkách“ a pátá se v současnosti připravuje, a to po dlouhých odkladech způsobených tvůrčím tápáním (mimo jiné Dannyho Boylea jako režiséra nakonec nahradil Cary Fukunaga) a dohady o přeobsazení hlavní role. Zatím si s Craigem diváci budou muset vystačit jako s detektivem. A Johnson práci s ním přirovnal k vytváření nového Poirota.

Daniel Craig ve filmu Knives Out
Zdroj: Oficiální stránky filmu Knives Out

Daniel Craig ovšem není jediným hvězdným jménem, které Johnson do svého projektu nalákal. Detektiv totiž bude čelit podezřelým s neméně slavnými představiteli. V jednom domě se totiž sešel Chris Evans (tento rok končící s rolí Kapitána Ameriky), Michael Shannon (k vidění v loňském oscarovém vítězi Tváři vody), Jamie Lee Curtisová (proslavená hororovou sérií Halloween) či Toni Colletteová (Šestý smysl, Jak na věc nebo Malá Miss Sunshine).

Oběť vraždy pak ztvárnil Christopher Plummer, který se na plátnech objevuje už od šedesátých let, kdy ztvárnil jednu z hlavních rolí v muzikálu Za zvuků hudby. Na Oscara si ale počkal až do roku 2012, kdy mu cenu vyneslo malé komediální drama Začátky.