„Byl jsem naprosto fascinovaný.“ Francouzský literát sepsal Stručný život Palacha

Život Jana Palacha v knize francouzského spisovatele (zdroj: ČT24)

Francouzský spisovatel Anthony Sitruk sepsal Stručný život Jana Palacha. Ve své knize se vyznává z obdivu k československému studentovi, který se upálil, aby vyburcoval národ z letargie po okupaci v srpnu 1968.

Sitruk žije v Paříži, na Česko, kam se vypravil až v roce 2010, nemá žádnou vazbu a česky nemluví. Jméno Jana Palacha ale třiačtyřicetiletého spisovatele doprovázelo po celý dospělý život. Poprvé o něm slyšel, když mu bylo dvacet – stejně jako Palachovi v době tragického činu.

„Byl jsem naprosto fascinovaný studentem, který obětoval všechno, i vlastní život, aby probudil svůj národ,“ přiznává Sitruk. V knize mísí fakta a fikci a jednou z hlavních postav je vypravěč, tedy sám autor. Palachův burcující vzkaz je podle něho platný dodnes, a to v jakékoli zemi včetně Francie.

Pozor na to, abychom neusnuli, nenechali si všechno líbit, neospravedlňovali to, co dělá vláda, diktátor nebo majitel firmy.
Anthony Sitruk

V době Palachova upálení sama Francie zažívala rušné období. Zatímco v Praze se demonstrovalo proti nejtužší verzi komunismu, v Paříži vyšli do ulic příznivci radikální levice. V zápalu boje proti konzervativní vládě dění v Československu sledovali spíš okrajově. 

Palachova oběť ale neprošla bez povšimnutí u krajně pravicových odpůrců komunismu. V roce 1977 se dokonce na protest proti plánované návštěvě sovětského vůdce Leonida Iljiče Brežněva jeden z nich upálil přímo na Champs-Elysées. Podle Anthonyho Sitruka v jeho činu vzpomínka na Palacha hrála důležitou roli.