Král jelenem, Kunětická hora divadlem

Východočeské divadlo opět hraje na Kunětické hoře (zdroj: ČT24)

Východočeské divadlo v Pardubicích před prázdninami tradičně opustilo svoji domovskou scénu a zve diváky pod širé nebe. Na Kunětické hoře publikum letos baví komedií Král jelenem, jejímž autorem je barokní dramatik Carlo Gozzi.

Pardubické divadlo na venkovní scéně v minulých letech uvedlo třeba Shakespearův Sen noci svatojánské, hudební Baladu pro banditu nebo temnou pohádku Kráska a zvíře. Tentokrát padla volba na bláznivou pohádkovou veselohru o lásce, touze „a jiném lidském dychtění“.

Kulisy a atmosféru opět obstarává zřícenina středověkého hradu Kunětická hora na stejnojmenném vrchu. „Nebudeme ohromovat modrými filtry reflektorů, ale chceme přilákat na herecký talent,“ poznamenává režisér inscenace Marián Pecko. 

Dvě stě padesát let stará komedie dává hercům prostor k improvizaci.  „Součástí této commedie dell'arte je také divák a na základě jeho reakcí budeme představení buďto košatit, anebo uskromňovat,“ předpokládá jeden z herců Milan Němec.

Král jelenem (Východočeské divadlo Pardubice)
Zdroj: Michal Klíma/Východočeské divadlo Pardubice

Pardubická inscenace Král jelenem není určena jen dospělým, ale i dětským divákům, kvůli nim prošel text jazykovými úpravami. Bezmála tříhodinový kus provází naživo jazzový sextet, hudbu složil Róbert Mankovecký. 

Letošní kunětickou novinku uvede pardubický soubor pod širým nebem ještě šestkrát, naposledy 1. července. V pokladně zbývá už jen pár posledních lístků, inscenace se ale bude v září hrát také pod střechou Východočeského divadla. Na Kunětickou horu se vrátí opět příští léto.