Krištof Kintera vystavuje v Ostravě nejen pro fajnovou smetánku

Krištof Kintera vystavuje v Ostravě (zdroj: ČT24)

Sochař a tvůrce instalací Krištof Kintera vystavuje v Ostravě. Jeho první samostatnou výstavu ve městě zorganizovala Slezskoostravská galerie. Do suterénních prostor přímo v jedné z ostravských radnic se vešel osmiramenný lustr i zlomená lampa veřejného osvětlení.

Svou tvorbu za poslední dva roky vystavuje Kintera momentálně v Itálii. V Ostravě si lidé mohou připomenout jeho díla vytvořená v letech 2005 až 2015. „Krištofovi jde o to, aby jeho práce zaujaly širší publikum. Ne jen fajnovou uměleckou smetánku, ale aby každý, kdo přijde, v jeho věcech něco našel a obohatil si tak svůj život,“ domnívá se kurátor Jiří Švestka, který ve spolupráci s ostravskou galerií výstavu připravil. 

Prostorově členitá galerie nabídla různá zákoutí, kam umístit jízlivá, sarkastická i poetická díla. Igelitové tašky jako symbol konzumu, polštářový Pomník tisíce a jedné noci, „nárožní“ kolo, strom rostoucí v kanystru s ropou nebo objemný osmiramenný lustr z pouličních lamp, který se ovšem pod nízké stropy galerie nevešel, kurátoři ho tedy museli vystavit položený.

obrázek
Zdroj: ČT24

Krištof Kintera na vernisáž do Ostravy přijet nemohl, rozmístění děl ale s galeristy konzultoval. Navštívit ostravskou instalaci má v plánu v červenci. „Pro vnímání jeho věcí je velmi důležité číst si jejich názvy,“ doporučuje návštěvníkům Jiří Švestka. Na jeho doporučení mohou dát na výstavě s názvem Something Small Is Getting Big do 3. září. Na polovinu září pak jednomu z nejvýraznějších českých umělců mladší generace chystá velkou výstavu pražská Galerie Rudolfinum.