To slovo letělo jako pták. Nová socha připomíná Jaroslava Seiferta

Jediný český nositel Nobelovy ceny za literaturu Jaroslav Seifert má na pražském Žižkově nový pomník. Socha zdobí prostor u tramvajové zastávky Lipanská, poblíž míst, kde nejslavnější český básník prožil své dětství. Artefakt v podobě stuhy mířící k nebi byl odhalen za přítomnosti hostů světového kongresu básníků, který se v Praze koná na Seifertovu počest, i básníkovy dcery Jany Seifertové-Plichtové.

Plastika stojí na donedávna zanedbaném plácku mezi ulicemi Seifertova, Chelčického a Táboritská u tramvajové zastávky Lipanská. Dílo sochaře Jana Roitha má podobu stuhy z litého betonu, která vyrůstá z chodníku poblíž míst, kde básník žil. Na stuze je čitelný citát z básně Prosinec 1920: „To slovo letělo jako pták do sítě hvězd.“

„Splácíme letitý dluh“

„Je málo příležitostí, ke kterým přicházím tak rád, jako je tato. Schází se tu několik velmi pozitivních momentů dohromady. Jednak v okruhu blížícího se 115. výročí narození Jaroslava Seiferta splácíme letitý dluh, který naše společnost vůči tomuto jedinému nositeli Nobelovy ceny za literaturu za naši zemi má,“ uvedl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

„Vzpomínáme na rok 1984, kdy Jaroslav Seifert dostal Nobelovu cenu za literaturu. Byla to doba, kterou můžeme nazvat dobou temna dvacátého století. Tehdy se o tom moc nemluvilo a jsem rád, že se ledy významně pohnuly a dnes se můžeme hlásit k odkazu tohoto velikého básníka a kultivátora české kultury,“ řekl Herman.

Podle ministra kultury se v novém pomníku setkává mozaika pozitivních aktivit různých složek společenského života. Kultivace tohoto místa ve veřejném prostoru navíc vyšla z iniciativy opravdových zájemců, není to apel od úředního stolu, připomněl Herman.

Ministr Daniel Herman: Splácíme letitý dluh (zdroj: ČT24)

Iniciativa k vytvoření pomníku vzešla od majitelů domu, jimž patří malý pozemek u stanice tramvaje Lipanská. Opravena byla také opěrná zeď, z níž plastika vyrůstá. Za účelem vzniku pomníku se loni při Českém centru Mezinárodního PEN klubu ustavil Nadační fond Jaroslava Seiferta. Socha byla odhalena během Světového kongresu básníků, který České centrum PEN klubu pořádá v Praze právě na počest Seiferta.

Vzpomínky na Žižkov

„Žižkov byl Seifertovým milým místem, kde prožil dlouhá léta a kde také mnohá svá díla vytvořil. A když si někdo přečte knihu Všecky krásy světa, Seifertovy paměti, tak najde mnoho odkazů a vzpomínek právě na tuhle čtvrť,“ uvedl Jiří Dědeček, předseda českého PEN klubu.

Žižkovský rodák Seifert prožil na někdejší periferii celé dětství. Ve čtvrti má dnes několik připomínek svého působení. V roce 2001, v den jeho nedožitých stých narozenin, mu odhalili pamětní desku na rodném domě v Bořivojově ulici. Básníkova podobizna od sochaře Stanislava Hanzíka vyvolávala občas nevoli, mnozí by raději viděli realističtější dílo.

Historik architektury Zdeněk Lukeš k novému pomníku řekl, že podle něj více než předchozí, převážně figurální a realistické Seifertovy sochy či busty, tento více „rezonuje s meziválečnou érou moderního umění a současně dokonale zapadá do genia loci této půvabné žižkovské lokality“.