Prometheovi lidé přinesli na zámek ve Valticích starou hudbu

Zámecké divadlo ve Valticích obsadili Prometheovi lidé. Stejnojmenný balet Ludwiga van Beethovena v zámeckém divadle v sobotu zahájil Mezinárodní letní školu staré hudby. 28. ročník potrvá do 9. července.

Klasický příběh řecké mytologie o titánu Prometheovi, který dal lidem život, složil Beethoven v roce 1801 jako své vůbec první dílo pro divadelní jeviště. Ve své době se dočkal třicítky repríz, v tehdejší době neobvykle vysokého počtu. 

Na česká jeviště se Prometheovi lidé vrací po desítkách let. Nastudoval je orchestr Musica Florea a taneční soubor Hartig Ensemble. Účinkující se museli popasovat s tím, že barokní balet se od toho klasického liší.

„Není to dějový balet ani romantické snění nebo jen tančení pro tančení. Je určitou výpovědí o člověku,“ vysvětlila choreografka a režisérka Helena Kazárová. Tanečníci během hodinovéo představení ztvárňují proměnu lidí z neživé hmoty v samostatnou osobnost.

Prometheovi lidé ve Valticích (zdroj: ČT24)

Po valtické premiéře se Prometheus na pódium vrátí ještě jednou v září v Praze, v Lichtenštejnském paláci. Program valtické letní školy pokračuje v neděli komickou operou Sestry z Prahy v podání souboru Capella Regia. Vrcholem týdne bude ve čtvrtek Valtická barokní noc a závěr obstará 9. července Král Artuš.