Klicperák hlasuje pro Unisex. Jak ale poznat, kdo je tím hodným?

V Klicperově divadle vládne Unisex (zdroj: ČT24)

Klicperovo divadlo převedlo na prkna temný komiks Unisex. Hru přetvořilo na krimi thriller, který je svědkem komického putování několika outsiderů hledajících spravedlnost. Hru s podtitulem: „Jak poznáme, že jsme pořád ještě ti hodní?“ odehraje soubor v režii Davida Drábka poprvé v sobotu 21. května.

Islámský stát pod sochou mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí, to je jen jedna z mnoha scén ve hře o naší současnosti, o níž autor referuje jako o temné, mrazivé a ostré jako skalpel. Dle jeho názoru se za sedm let situace stala trýznivě aktuální. Unisex je proto nejkrutějším dílem, jaké kdy Drábek stvořil.

Režisér se strefuje jak do politiků, tak do přehnaného vlastenectví. „Já považuji některé české vlastence za stejně nebezpečné jako militantní islamisty, protože si myslím, že to všechno může uvést Evropu do velikého zmaru,“ míní.

Trojice vyvolených hrdinů se v Unisexu pod vedením tajuplného znalce italské kávy Maxe vydává na fantaskní putování v tajné akci s krycím názvem Sklípkan. Transsexuál Nina, dříve Egon, dokáže vycítit přítomnost zla. Nevzhledná učitelka Vonderková, zvaná Želva, pozná, kdy přesně člověk zemře. A podivín Boleslav vyřezává na vlastní pěst zločincům mateřská znaménka, aby neprošli do nebe. Při putování se dostanou až na Sibiř.

„Unisex je inscenace, na níž mi velmi záleží. Je ostrá jako skalpel, zároveň snad i výpravná a zábavná v tom duchovně občerstvujícím smyslu slova,“ uvedl k premiéře Drábek.

Unisexem navazuje na úspěšné předchozí počiny Akvabely a Náměstí bratří Mašínů.