Opráski s Krna: Zmikund na Špíblergu. Se stim smiř!

Reportáž: Lucemburské opráski v Krně (zdroj: ČT24)

Opráski sčeskí historje, komiks komentující zkomolenou češtinou důležité momenty našich dějin, si střílí z Kabela IV. a rodu Lucemburků. Výstava na hradě Špilberk vedle života „octe vlazťi“ mapuje taky historii města Krna. Tedy Brna.

Na vernisáž přišel i autor komiksu Jaz – skrytý  v kostýmu českého krále a římského císaře Zikmunda, překřtěného v historji na Zmikunda. Většinou negativně vnímanou postavu dějin, hlavně kvůli jeho podílu na smrti Jana Husa, chce Jaz představit jako panovníka evropského formátu.

Byl by podle něho lepším vladařem než jeho bratr Václav. „Ten měl sice to štěstí, že byl starší, tím pádem se stal králem, ale byl to objektivně magor. Na což brzo v Německu přišli, takže tam si dlouho nepokraloval,“ připomněl.

S Lucemburky pronikl do vystavených oprásků také zástupce jejich moravské větve – brněnský rodák markrabě Jošt. Komiks vysvětluje proč socha od Jaroslava Róny, jejíž zmenšený model je součástí výstavy, mnohým připomíná žirafu. Ěto africkí plnkorevňík, zní vysvětlení.

Jaz vytváří Opráski sčeskí historje od roku 2012. Ze tří desítek komiksů vystavených na Špilberku se některé objevily na internetu, jiné v knižních vydáních. Několik jich vzniklo přímo pro výstavu, která ve špilberské galerii potrvá do konce června. Doplňují ji i archeologické nálezy ze 14. a 15. století, které souvisí se zobrazenými příběhy.