Revenant DiCaprio vítězně kráčí k Oscarům, ovládl i ceny BAFTA

Leonardo DiCaprio zatím zvládá generálky na Oscary výborně. Jako Revenant vybojoval britskou filmovou cenu BAFTA pro nejlepšího herce. Mrazivý opus režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritua navíc získal další čtyři ceny, včetně těch za nejlepší režii a film. Těsně druhý skončil v počtu ocenění snímek Šílený Max: Zběsilá cesta od režiséra George Millera, který získal čtyři ceny v technických kategoriích.

Nejlepším filmem byl na nedělním udělování britských filmových cen BAFTA (Britské akademie filmového a televizního umění) v londýnské Královské opeře vyhlášen snímek Revenant Zmrtvýchvstání, který získal i další hlavní ceny. O britské ceny se může ucházet jakýkoli film, který běžel příslušný rok v britských kinech.

Trofej pro nejlepšího herce si odnesl Leonardo DiCaprio, který si zahrál „nesmrtelného“ lovce kožešin Hugha Glasse. Britské ocenění dále posílily jeho naděje na získání jeho prvního hereckého Oscara poté, co už v lednu převzal Zlatý glóbus. Oscary, ceny americké Akademie filmového umění a věd, budou letos uděleny 28. února v Los Angeles.

Revenant DiCaprio ovládl ceny BAFTA (zdroj: ČT24)

Také cena BAFTA je pro DiCapria první. V děkovné řeči prohlásil, že během let byl ovlivněn mnoha britskými herci, jako jsou Tom Courtenay, Gary Oldman nebo Daniel Day Lewis. Dále pogratuloval matce k narozeninám a poděkoval svému filmovému partnerovi Tomovi Hardymu, který si za výkon v Revenantovi rovněž vysloužil oscarovou nominaci.

Britské ocenění za režii dostal Alejandro González Iñárritu, který drama z drsné americké divočiny natočil. Revenant uspěl i v kategorii kamery, kde byl oceněn Emmanuel Lubezki. Film navíc získal cenu za nejlepší zvuk.

I britský drsňák Tom Hardy může být s letošní žní spokojený. Je tváří dvou filmů, které cenám BAFTA dominovaly. Kromě Revenanta je to Šílený Max, který posbíral ceny za střih, výpravu, kostýmy a masky. 

Ocenění za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli si dnes odnesla Brie Larsonová za ztvárnění role matky ve snímku Room, který je o chlapci vyrůstajícím v izolaci jediného pokoje. Cenu za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli dostal Mark Rylance za roli sovětského agenta ve snímku Most špionů. Ženskou obdobu ocenění získala Kate Winsletová za roli manažerky v životopisném filmu Steve Jobs.

Mezi oceněné se protlačil i Quentin Tarrantino a jeho brutální western Osm hrozných. Stejně jako na Zlatých glóbech také v Londýně získal jeho snímek cenu za hudbu, kterou zkomponoval Ennio Morricone a v Praze nahrál Český národní symfonický orchestr.