Filharmonii Brno povede zřejmě skladatel Matějů

Brno - Novým ředitelem Filharmonie Brno se nejspíš stane hudební skladatel Zbyněk Matějů (53). Jako vítěze dvoukolového výběrového řízení ho dnes zvolila komise. Rozhodnutí musí ještě potvrdit městská rada. Do konkurzu se přihlásilo 15 kandidátů, do druhého kola jich postoupilo pět. Práce u brněnského orchestru pro mě bude velkou výzvou, reagoval na výsledky konkurzu Matějů.

Pravděpodobný nový ředitel Filharmone Brno dodal, že nyní bude muset hodně přepisovat svůj diář, protože do roku 2013 má různé pracovní závazky, mezi nimi i závazek dopsat balet pro Národní divadlo. „V Brně by se dala dělat spousta věcí, které orchestru chybí. Dala by se například dělat filmová hudba,“ naznačil své plány Matějů. Dodal však, že se jedná o jeho vize a plány a je možné, že ze snů ho konfrontace s realitou vyvede.

Věří ale, že ve svém pravděpodobném brněnském angažmá se bude moci opřít o spolupracovníky, z nichž jmenoval ekonomického náměstka Filharmonie Brno Romana Fürleho. Matějů nahradí ve funkci Davida Marečka, který z Brna letos odešel k České filharmonii. Po jeho odchodu orchestr dočasně řídil právě Fürle.

V profesním životopise Zbyňka Matějů je dvouleté vedení školy, vedl nahrávání filmové hudby, s nevýdělečným občanským sdružením působil v oblasti hudby a školství, organizoval s ním například festival krátkých animovaných filmů a pásem Smíšek.