Záchrana hradu Hartenberg pokračuje už druhou dekádu. Přežil požáry i zemětřesení

V Hřebenech na Sokolovsku i letos pokračuje obnova hradu Hartenberg ze 13. století. Stavební práce v hradním komplexu jsou nyní soustředěny do velkého paláce a severního křídla, které jsou nejohroženější částí hradu. Záchrana památky, která započala na začátku nového milénia, už vyšla na desítky milionů korun, řekl majitel hradu Bedřich Loos.

„V letošním roce budeme pokračovat ve stabilizaci a statickém zajištění areálu. Půjde zejména o velký palác a severní křídlo, což jsou nejohroženější části stavby, protože jak velký palác, tak i severní křídlo se po požárech v 80. letech a po zemětřeseních zřítily místy až na skalní podloží,“ řekl Loos.

Pracovníci hrad obnovují za použití původního materiálu a technologií. „Ve velkém paláci budeme pokračovat v zajištění velkého paláce zejména v prostoru severozápadního nároží. U severního křídla půjde o obnovu části barokního točitého schodiště,“ upřesnil majitel.

Kromě zubu času ohrožuje hrad i zemětřesení

Podle něj se už podařilo ve velké míře zajistit nejohroženější konstrukce hradu. „Obnovila se část konstrukcí ve sklepech, přízemí i v prvním patře. V druhém patře jsme obnovili prostor dobrovolnického sálu a také srdce hradu, kapli sv. Tří králů , kde se již konají mše, svatby či křtiny. Obnova čeká ještě třetí patro a krovy. Velkým oříškem je statika, neb hrad leží v zemětřesné oblasti a už jednou na to doplatil,“ uvedl.

Každým rokem se podle něj udělají práce za dva až tři miliony korun. „Jde zejména o práci dobrovolníků a vlastní hradní stavební huti,“ řekl Loos. Na opravy přispívá také ministerstvo kultury, Karlovarský kraj, nepřímou podporou i různé nadace. Se záchranou památky pomáhá ve velké míře i veřejnost. „Musím říct, že se hodně zvedá vlna přízně a solidarity, tam nám dají lidé cihly, kámen, krytinu, takže zejména materiální pomoc, ale pomohou nám i finančně,“ uvedl majitel.

V současné době hrad Hartenberg ještě nezahájil kvůli epidemii koronaviru návštěvnickou sezonu. Obvykle v dubnu otevírá alespoň na víkendy. Vedení památky čeká, až uvolnění protiepidemických opatření umožní hromadné prohlídky, vstup do hradu je možný pouze s průvodcem. Na hradě se koná přes sezonu několik akcí, například dobrovolnická pracovní setkání, kterých se každoročně účastní desítky dobrovolníků z celého světa, ty se ale na letošek kvůli epidemii neplánují.

Hrad Hartenberg byl po desetiletích chátrání a zejména po ničivých požárech v letech 1985 až 1991 na pokraji zániku. Když se s jeho záchranou v roce 2000 začínalo, v zalesněném prostoru stála jen torza některých zdí. Po několika letech práce se hrad postupně obnovuje a je i dějištěm mnoha oblíbených kulturních akcí.