Rodiny by podle Schillerové měly příspěvek dostat plošně. Detaily ještě ladíme, vzkázal Skopeček

Události, komentáře: Vláda o pomoci (zdroj: ČT24)

Rozhodnutí o mimořádném příspěvku pro rodiny vláda odložila o týden. Podle místopředsedy sněmovny Jana Skopečka (ODS) jsou známy detaily, akorát se nyní řeší, jak bude vyplácení dávky technicky fungovat. S tím ale nesouhlasí šéfka opozičních poslanců ANO Alena Schillerová, podle ní řada věcí dořešena není, a proto navrhuje vyplatit peníze všem rodinám. O jednorázové pomoci debatovali politici v Událostech, komentářích.

„Myslím si, že je čas to vyladit. Nechceme, aby to dopadlo jako covidové pomoci například z ministerstva průmyslu a obchodu, kdy žadatelé byli zahrnuti takovou mírou byrokracie, že je to i demotivovalo často si o ty příspěvky říkat,“ uvedl Skopeček.

Srpen bude podle něj určitě měsíc, kdy lidé jednorázový příspěvek ocení, protože inflace během měsíce nezmizí, a navíc je to měsíc před nástupem dětí do škol. „Tak si myslím, že rodinám s dětmi to bezesporu pomůže,“ podotkl Skopeček.

Jako ekonom se podle svých slov kloní spíše k pomoci ve formě daňové úlevy, jako je například valorizace daňově odečitatelné položky. „Na straně druhé je to opatření, které lidé uvidí přímo ve svých peněženkách, má ambici zachovat sociální smír v České republice,“ vysvětlil.

Schillerová varuje před administrativou

Podle Schillerové je to určitě první krok správným směrem. „Jsem ale naprosto konsternovaná, to nejsou technické věci, velice mnoho věcí není dořešených,“ řekla. Bývalá šéfka státní kasy upozornila třeba na to, že vyplácení dávky se podle resortu spravedlnosti pohybuje na hranici protiústavnosti, nebo že je také v rozporu s evropským právem. 

Dále je podle ní třeba nyní nedořešeno, kdo je osobou, která bude příspěvek pobírat. „My jsme toto řešili úplně stejně v roce 2020 ohledně důchodů. Když každé opatření zatížíte mírou administrativy, tak čím větší zátěž podmínek, tím větší je administrativní náročnost. Závidím panu místopředsedovi jeho optimismus, že říká, že to dostanou v srpnu, nevěřím ani v srpnu, mám obavy i o to září,“ podotkla Schillerová.

Za velice správný krok považuje, že ti, co pobírají přídavek na děti, tak dostanou dávku automaticky, ale pak zbývají ještě další skupiny, kterých je podle Schillerové daleko více. Komplikaci vidí i například v elektronickém formuláři, proto by šla raději cestou plošné jednorázové dávky.  

Skopeček se ohradil proti tvrzení, že jde o první opatření vlády, které dělá. Zmínil, že kabinet od svého nástupu zvýšil existenční minimum, snížil spotřební daň na benzin a nyní zvýšil také důchody. „V tomto smyslu postupuje poměrně rychle. To je hloupost, co říká opozice, že vláda nepomáhá, že nedělá nic,“ dodal. 

Jedna za záměr, pět za provedení, známkuje komentátor

Komentátor Aktuálně.cz David Klimeš hodnotí záměr vyplatit jednorázovou dávku rodinám známkou jedna, v případě provedení by dal současné vládě pětku. „Já úplně nevím, jakým způsobem lze dávku realizovat, ne náhodou si v krizi nikdo nevymýšlí nezbytně novou dávku, pokud to není nezbytně nutné,“ řekl. 

Podle něj je příspěvek vymyšlený příšerně. „Vždycky je to na nezaopatřené dítě, teď najednou 18 let. A hlavně to není jak vyplácet, bude to kombinovaně, že někdo to dostane automaticky, někdo ve spolupráci s bankovní identitou,“ podotkl Klimeš s tím, že otázky vyvolává i postup u OSVČ. Už nyní jsou úřady práce zavalené, a ještě budou kontrolovat každé přiznání, zda tam podmínka jednoho milionu hrubého je, nebo není, zdůraznil.

Klimeš si myslí, že už vláda nemá čas na to, bavit se o jednotlivých detailech. Upozornil, že i okolní země přišly s jednotným balíkem a domácnosti se tomu přizpůsobily.