Rusové si opět mohou koupit dolary a eura. Narážejí ale na různá omezení

Zpravodaj ČT Rožánek o nákupech valut v Rusku (zdroj: ČT24)

Od pondělí si Rusové opět mohou koupit zahraniční měnu, včetně dolarů a eur. Maximálně ale v hodnotě deseti tisíc dolarů (kolem 226 tisíc korun). Ruská centrální banka tak zmírňuje svá regulační opatření, jejichž cílem je podpořit kurz domácí měny. Kurz rublu se sice nyní stabilizoval, ale ruskou ekonomiku čekají pod dopadem západních sankcí těžké časy, uvedl zpravodaj ČT v Moskvě Karel Rožánek.

Možnost nákupu zahraničních měn oficiálně platí, ale nefunguje to všude, uvedl zpravodaj ČT. Připomněl zprávy, že některé banky prodávaly valuty pouze svým klientům, a některé dokonce jen držitelům prémiových platebních karet.

Odhadl, že zájem Rusů před květnovými svátky, kdy mohou odletět do zahraničí – ovšem s výjimkou Evropské unie či Severní Ameriky – bude přibývat. Nejčastěji nyní Rusové chtějí do Turecka, Egypta či Asie.

Po vstupu ruských vojsk na Ukrajinu kurz rublu vůči dolaru i euru rekordně klesl, například euro se prodávalo i za 130 rublů. „Nyní je ve směnárnách za 90 až 91 rublů. V centrální bance se dá koupit ještě za méně,“ řekl Rožánek. Dodal, že se tak rubl přiblížil kurzu, který byl ještě před zahájením bojů na Ukrajině, tedy 77 až 85 rublů za euro. 

Rusové se však stále nemohou dostat k dolarům či eurům, které měli na svých účtech před 9. dubnem. Mohou je jedině převést na rubly a za ty pak – do již zmíněného limitu – nakoupit zahraniční měnu. 

Převody valut pro firmy pak probíhají u bank, které nejsou pod sankcemi, například u Reiffeisenbank. Společnosti se ale především potýkají s tím, že s nimi mnozí západní partneři ukončili spolupráci. „Nechtějí jim prodávat součástky, auta, letadla, nábytek, spotřební elektroniku.“

Západní ekonomové i ruská centrální banka pak očekávají, že ruské hospodářství bude slábnout. Inflace se letos může vyšplhat až k 24 procentům, zdůraznil Rožánek. Pod dopadem západních sankcí – který se natvrdo projeví až za nějaký čas – navíc o práci nejspíš přijdou statisíce Rusů. Jen v Moskvě se to bude podle starosty Sergeje Sobjanina týkat 200 tisíc lidí.