Zdražování nemovitostí i omezená nabídka vedou k větší poptávce po bytech i na vesnicích

Události ČT: Na vesnicích roste zájem o bydlení v bytech (zdroj: ČT24)

Mezi obyvateli vesnic či malých měst opět narůstá zájem o bydlení v bytech. Lidi k tomu nutí omezená nabídka stavebních pozemků i domů. Velký podíl na tom mají i neustále rostoucí ceny. Jen za posledních šest let zdražily rodinné domy téměř o dvě třetiny. Lidé momentálně čekají v pořadnících i na bydlení v bytovkách, stavět se tak budou další.

Například ve Štěpánovicích, které nemají ani tisíc obyvatel, mají v plánu postavit tři bytové domy. Někteří lidé bydlení v bytě upřednostňují například proto, že budou mít mnohem méně starostí, než kdyby bydleli v domě, například s topením.

Podle starosty obce Vladislava Ludvíka (SNK Pro rozvoj Štěpánovic) by už příští rok mohla začít stavba prvního domu. „Máme hodně zájemců –⁠ místní, někdo pro svoje děti, ale i cizí,“ přiblížil. 

Z Prahy do malého města se přestěhovala například Lenka Pytelková. Zvažovala, zda si v Trhových Svinech koupit neopravený domek a zadlužit se, nebo dát přednost novému prostornému bytu. Nakonec vyhrála druhá možnost. „Koukáme do zeleně, máme velký balkón, připadám si jako v domečku se zahradou. Cena rodinného domu s pozemkem byla dvakrát tolik,“ řekla.

Na hypotéky dosáhnou na vesnicích i mladé rodiny

Podobně to je i v jiných obcích nebo malých městech. „V poslední třech letech můžeme vidět intenzivní vyhledávání v bytových jednotkách ve vesnickém prostředí. Dosáhnou na jednotlivé hypotéky i mladé rodiny,“ uvedla proděkanka Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Zuzana Dvořáková Líšková. 

Ještě před šesti lety museli přitom investoři doslova lákat lidi alespoň na prohlídky hotových bytů. Dnes je o bydlení na vesnicích či v malých městech takový zájem, že už jsou prodané i rozestavěné bytové jednotky.