Digitální daň by podle Schillerové mohla platit od poloviny roku

Digitální daň pro velké internetové firmy by mohla v Česku platit od poloviny letošního roku. ČT to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Korporace s celosvětovým ročním obratem nad 19 miliard mají podle vládního návrhu platit pět procent z internetové reklamy. Poslanci by měli zákon definitivně schvalovat na přelomu dubna a května. Zavedení digitální daně podporují kromě vládních stran i komunisté a Piráti.

Digitální daň se má vztahovat na internetové firmy v Česku s globálním obratem nad 750 milionů eur, které budou mít v tuzemsku roční obrat za uskutečněné zdanitelné služby minimálně 100 milionů korun. Týkat by se tak měla předních světových společností jako Google, Facebook, Amazon či Apple.

„Giganti v těchto technologiích neplatí téměř žádné daně. To není fér. Já jsem to přirovnávala k tomu, že mezinárodní rychlík neprojede přes Českou republiku bez kolejí,“ nechala se slyšet ministryně financí. Daní chce do rozpočtu získat kolem pěti miliard ročně.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) podporuje myšlenku, aby platila česká legislativa, dokud se nedosáhne mezinárodní úpravy. Podle pravicové opozice by ale Česko mělo počkat právě na výsledky mezinárodních jednání.

„Pokud jedna samostatná země schválí digitální daň bez ohledu na to, jaká úprava bude v ostatních okolních zemích, tak to nemá naději na úspěch. Ta země nic od těch firem nevybere,“ je přesvědčen místopředseda poslanců ODS Jan Skopeček.

Digitální daň měla v Česku platit už od poloviny minulého roku, v únoru 2020 ale Schillerová oznámila, že vláda její zavedení odloží na leden 2021. Zákonodárci se ale na schválení daně nakonec vůbec nedohodli. Přesto vláda do návrhu letošního rozpočtu příjmy z této daně započetla.

Digitální daň v minulosti zavedla například Francie. Spojené státy v odvetném kroku oznámily dodatečná 25procentní cla na zboží z Francie, obě země se na řešení dohodly loni v lednu. Dohoda předpokládala, že v rámci Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se bude jednat o zavedení daně s celosvětovou působností.