Země OPEC změní těžební limity. Během února a března dodají 150 tisíc barelů ropy na trh

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci se dohodly na změně těžebních limitů na únor. Saúdská Arábie svou těžbu sníží pod stanovenou kvótu a Rusko a Kazachstán ji naopak zvýší. Celkem skupina dodá na trh v únoru o 75 tisíc barelů více a dalších 75 tisíc barelů přidá v březnu, stojí v návrhu prohlášení po úterním virtuálním setkání zástupců členských států skupiny OPEC+, z něhož citovala agentura Reuters.

Dubnová těžební hodnota má být přitom stanovena na dalším setkání, které se má uskutečnit v nejbližší době. Ceny ropy se v úterý výrazně zvýšily, k jejich růstu přitom přispívá napětí kolem Íránu.

V úterý kolem 16:30 SEČ vykazovala cena severomořské ropy Brent nárůst o 3,5 procenta na 52,88 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala dokonce 4,2 procenta na 49,61 dolaru za barel. 

Napětí kolem Íránu, který je členem kartelu OPEC, dříve zvýšila pondělní zpráva, že íránské úřady zadržely v Hormuzském průlivu kvůli znečišťování moře jihokorejský tanker.