Letošní rozpočet skončí schodkem mezi 370 a 380 miliardami, očekává Schillerová

Události: Hospodaření státu za rok 2020 (zdroj: ČT24)

Schodek státního rozpočtu bude letos nižší než 380 miliard korun. České televizi to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Hlavně kvůli epidemii koronaviru stát letos hospodařil zdaleka nejhůř v historii samostatného Česka. Výsledek hospodaření je zároveň o víc než 120 miliard lepší, než kabinet původně v poslední novele rozpočtu předpokládal.

Celkem letos stát kvůli dopadům koronaviru vyplatil podnikatelům na přímých podporách a úlevách přes 130 miliard. I proto bude vláda hospodařit s rekordním schodkem téměř 380 miliard korun. Podle vyjádření ministryně financí pro ČT se bude schodek pohybovat mezi 370 a 380 miliardami.

Poslanci pro letošní rok původně schválili rozpočet se schodkem 40 miliard korun. Během jara a léta ale nejdůležitější zákon roku hned třikrát změnili a navržený schodek vystoupal až na 500 miliard korun.

Bilance státního rozpočtu
Zdroj: ČT24

Rozpočtové příjmy ale nakonec byly vyšší, než vláda plánovala. Kabinet tak sice nakonec celý plánovaný schodek nevyčerpá, i tak ale bude deficit zhruba o 350 miliard horší než loni.

„Vláda si těch 500 miliard vycucala z prstu, byly naprosto nesmyslné. Vůbec nešetřila na své vlastní spotřebě, ale bohužel šetřila na pomoci podnikatelům,“ tvrdí předseda poslaneckého klubu TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

„Zdaleka se nepodařilo vyplatit tolik podpor podnikatelům jak stát plánoval. Spousta skončila úplným fiaskem,“ míní místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Ministryně financí však tvrdí, že víc peněz ani vyplatit nešlo. „Mohli jsme rozdat jen to, co bylo na vládní rozpočtové rezervě, případně to, co měly neutracené jednotlivé resorty. A věřte, že jsme to beze zbytku vyčerpali,“ uvedla Alena Schillerová.

Podpory podnikatelům
Zdroj: ČT24

Vláda se o úspory ani nesnažila, tvrdí opozice

Opozice zároveň vládě vytýká, že se nepokusila o žádné podstatné provozní úspory. Třeba podle ODS měl být letošní schodek minimálně o 80 miliard nižší. „I těch 380 miliard je obří deficit, který dramaticky zadluží Českou republiku a není to nic správného,“ je přesvědčen místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ale jeho slova o zadlužování odmítá. „Pan Skopeček o 80 miliardách neustále mluví. Bylo by dobré, kdyby nás navštívil na ministerstvu financí a ukázal nám, kde (vzít – pozn. red.), reaguje Babiš.

Podrobná čísla o hospodaření státu zveřejní ministerstvo financí ve středu 6. ledna.