Po roce opět pokračuje dostavba plynovodu Nord Stream 2

Po roční pauze se znovu rozeběhla finální fáze dostavby rusko-německého plynovodu Nord Stream 2, kterým má proudit plyn do Evropy po dně Baltského moře. Informovala o tom agentura DPA. Projekt se loni zastavil poté, co Spojené státy pohrozily sankcemi na podniky spojené s výstavbou plynovodu. Ruské plavidlo Fortuna začalo podle prohlášení konsorcia Nord Stream 2 s pokládkou necelé tři kilometry dlouhého úseku u pobřeží Německa.

Před rokem se kvůli hrozbě amerických sankcí zastavily dokončovací práce na plynovodu u dánského ostrova Bornholm, odkud se stáhla dvě švýcarská plavidla, která potrubí pokládala.

Ruský prezident Vladimir Putin už tehdy oznámil, že Rusko hodlá plynovod bez ohledu na sankce dokončit, a to nezávisle na zahraničních partnerech. K dokončení projektu zbývá položit zhruba 100 kilometrů potrubí, zbylých 90 procent vedení už je hotovo.

Projekt Nord Stream 2 vede ruská plynárenská společnost Gazprom, v níž má hlavní slovo stát. Firma pro tento účel zřídila dceřinou společnost Nord Stream 2 AG. Zhruba polovinu financí poskytly německé firmy Uniper a Wintershall, britsko-nizozemská společnost Shell, dále rakouská OMV a také francouzská Engie. Plynovod o délce 1200 kilometrů, jehož stavba si vyžádala investici za osm miliard eur (přes 200 miliard korun), má do Evropy transportovat 55 miliard metrů krychlových plynu ročně.

Americká obava z ruského vlivu, nebo snaha USA prosadit se na trhu?

Americký prezident Donald Trump loni v prosinci podepsal zákon umožňující uvalit sankce na podniky spojené s výstavbou plynovodu. Důvodem byly podle něj obavy z nepřiměřeně rostoucího vlivu Ruska a energetické závislosti Evropy na ruských surovinách.

Podle analytiků ale za rozhodnutím stála i snaha USA prosadit se na evropském trhu s americkým zemním plynem.

O možném zablokování dostavby plynovodu se mluvilo i letos v souvislosti s otravou předáka ruské opozice Alexeje Navalného