Zastavte Nord Stream 2, sílí kritika v Německu. Kreml spojení s Navalným odmítá

Události: Zastavte Nord Stream 2, sílí kritika v Německu (zdroj: ČT24)

Moskva odmítá spojování kauzy Alexeje Navalného se stavbou plynovodu Nord Stream 2. Ten měl přímo propojit území Ruska a Německa. Poté, co několik testů potvrdilo, že byl ruský opoziční vůdce otráven novičokem, ale v Německu sílí hlasy, které vyzývají k zastavení projektu.

Nord Stream 2 je jedním z největších projektů v dějinách Evropy v přepočtu za více než 260 miliard korun. Každý rok měl dodávat z Ruska do Německa na 110 miliard kubických metrů zemního plynu. Nejdřív se mu ale postavily do cesty americké sankce. Teď mu hrozí krach kvůli útoku na Navalného.

Momentálně nejslavnějšímu pacientovi berlínské nemocnice Charité se daří stále lépe. V úterý zveřejnil fotografii a oznámil, že už nemusí používat dýchací přístroje. Vztahy mezi Berlínem a Moskvou jsou ale naopak stále napjatější.

Německý profesor Wolfgang Krieger, jehož knihy o tajných službách vyšly i v češtině, tvrdí, že rozkaz k útoku na Navalného dál osobně Vladimir Putin. „Jak jinak by to bylo možné, že byl sledován na každém kroku, každou minutu, a to zejména v průběhu své předvolební kampaně na Sibiři?“ ptá se historik.

Merkelová zastavení Nord Streamu 2 nevylučuje

Kriegerovu přesvědčení odpovídá i reakce Berlína. Obvykle velmi opatrná německá vláda ostře vyzvala Rusko k vyšetření případu. Léta projekt Nord Stream 2 bránila před kritikou Spojených států i evropských spojenců. Teď je připravena jeho osud riskovat. „Kancléřka nevylučuje žádnou možnost,“ upozornil mluvčí spolkové vlády Steffen Seibert.

Nad ruskou ochotou riskovat dobré vztahy s Německem se pozastavuje i zpravodaj deníku Financial Times Henry Foy. Podle něj pro chování Moskvy existují dvě možná vysvětlení. „Buď doopravdy věří, že Navalného otrávilo Německo. Nebo je pro ni výhodnější osočit svého největšího evropského partnera a riskovat diplomatické důsledky, než přiznat, že na území Ruska došlo k útoku,“ napsal na Twitter.

Podle Milana Niče, šéfa berlínského centra pro výzkum východní Evropy, Německo už od ukrajinské krize obtížně hledá způsob, jak zatlačit na Moskvu. A tu by mohl krach Nord Streamu 2 bolet. Na německé straně ale chybí jednota. Ze čtyř adeptů na post kancléře jsou dva pro zastavení projektu, dva proti.

Současné kancléřce ztěžuje pozici skutečnost, že Moskva okázale ignoruje její požadavky. „Je riziko, že bude vypadat jako bezzubý tygr, pokud Rusko nezačne s vyšetřovaním,“ vysvětluje Nič.

Z více než 1200 kilometrů dlouhého plynovodu Nord Stream zbývá dostavit jen něco přes sto kilometrů. I to je ale dost velký prostor na tvrdý rusko-německý střet.