Navalnyj už dýchá sám. O návratu do Ruska nepochybuje

Studio ČT24: Zpravodaj Jonáš o kauze Navalnyj (zdroj: ČT24)

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj na sociální síti zveřejnil svůj první snímek z berlínské kliniky Charité, kde se zotavuje z nedávné otravy. Muž odhalující rozkrádání státních peněz ruskými politiky byl podle západních expertů otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok.

„Stýská se mi. Ještě skoro nic nezvládnu, ale včera jsem dokázal celý den sám dýchat. Úplně sám. Úplně bez cizí pomoci,“ napsal Navalnyj, který byl po upadnutí do kómatu připojen k umělé plicní ventilaci.

„Píšou mi novináři a vyptávají se, zda je pravda, že se Alexej Navalnyj chystá vrátit do Ruska. Chápu, proč se tak ptají, ale i tak považuji za divné, že by někdo mohl uvažovat jinak. Ještě jednou všem potvrzuji: žádné jiné plány se nikdy neposuzovaly,“ napsala Navalného mluvčí Kira Jarmyšová na Twitteru.

Berlínská klinika v pondělí uvedla, že se Navalného stav zlepšuje, už mu nemusí být poskytováno umělé dýchání a občas může krátce vstát z nemocničního lůžka. Sám také rozhoduje o tom, jaké informace o zdravotním stavu bude nemocnice zveřejňovat. Dosud to lékaři konzultovali s jeho ženou.

Německá vláda současně oznámila, že kromě německých expertů i laboratoře ve Švédsku a ve Francii nezávisle na sobě na základě zkoumání vzorků dospěly k závěru, že Navalnyj byl otráven novičokem, což je látka vyvinutá v bývalém Sovětském svazu.

Obvinění Kremlu

„Německá vláda vystupuje v tomto naprosto suverénně. Nepřipouští pochyby o tom, že Navalnyj byl otráven, že byl otráven záměrně a že byl otráven některým z jedů, které spadají do skupiny látek známých jako novičok,“ potvrdil zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš. Moskva odpovědnost odmítá.

Upozornil, že podle listu Spiegel to byla dosud neznámá a silnější forma látky. „Německá vláda nepochybuje o tom, že do jejího nasazení byly zapleteny státní orgány Ruské federace,“ doplnil Jonáš.

Trvalé následky jsou podle něj stále ve hře, byť lékaři o nich tentokrát nemluvili. Jonáš připomněl případ muže, který náhodou přišel do styku s novičokem při otravě Sergeje Skripala v britském Salisbury a dosud má problémy se zrakem a motorikou, které se mohou zhoršovat při virózách nebo dalších sezonních onemocněních.

Do Berlína byl Navalnyj převezen v kómatu z nemocnice v ruském Omsku několik dní poté, co během letu ze Sibiře do Moskvy 20. srpna zkolaboval. Předtím natáčel v Novosibirsku a v Tomsku videa obviňující tamní politiky z rozkrádání veřejných rozpočtů.

Vztahy na bodu mrazu

Západ od Ruska požaduje objasnění a zevrubné vyšetřování. Moskva tvrdí, že není co vyšetřovat, protože ruští lékaři v Navalného těle žádné toxické látky nenašli a pro spuštění vyšetřování chybějí důkazy.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v úterý prohlásil, že Moskva nechápe, proč také nedostala vzorky, které německá strana poskytla laboratořím ve Francii a Švédsku. „Rusko absolutně bylo a zůstává otevřeno spolupráci a součinnosti při objasnění toho, co se stalo,“ ujistil, tradičně bez toho, že by zmínil Navalného jméno, které ruské státní orgány ani média nikdy nevyslovují.

Podle Jonáše se od roku 2014, kdy Rusko vojensky napadlo Ukrajinu, rusko-německé vztahy takto nepropadly. Poškodila je sice vražda čečenského emigranta Zelimchana Changošviliho v Berlíně nebo informace o tom, že Rusko stálo za hackerským útokem na Spolkový sněm v roce 2015, při němž hackeři pronikli i do počítače kancléřky, ovšem reakce Berlína nebyla tak ostrá.

Dva ze čtyř kandidátů na kancléře hovoří dokonce o konci budovaného plynovodu Nord Stream 2 spojujícího obě země přímo po mořském dně. „Nikdy v Německu nezaznívalo tak silné volání po tom, aby byla stavba zastavena,“ řekl Jonáš a dodal: „Německo hledá možnost, jak zatlačit na ruskou vládu, a nutno říct, že kromě plynovodu Nord Stream 2 těchto možností Berlín mnoho nenašel.“