Ekonomika Itálie ve druhém čtvrtletí klesla o rekordních 12,8 procenta. Vláda však věří v rychlý růst

Italská ekonomika ve druhém čtvrtletí kvůli pandemii nemoci covid-19 klesla v porovnání s předchozími třemi měsíci o rekordních 12,8 procenta. Ve své konečné zprávě to v pondělí oznámil italský statistický úřad. Ten původně pokles hrubého domácího produktu (HDP) odhadoval na 12,4 procenta. Dovoz v tomto období klesl zhruba o pětinu a vývoz o čtvrtinu.

Meziročně se ekonomika ve druhém čtvrtletí snížila o 17,7 procenta. V prvním odhadu z konce července statistický úřad odhadoval propad na 17,3 procenta.

Italský ministr hospodářství a financí Roberto Gualtieri tento měsíc prohlásil, že hospodářství je v lepším stavu, než se čekalo. Předpověděl také, že ekonomika ve třetím kvartálu vykáže velmi silné oživení.

Z Itálie však zatím přicházejí i velmi chmurné informace. Jen za poslední tři měsíce ubylo v zemi půl milionu pracovních míst. Řada lidí navíc zůstává doma na podpoře, protože jejich firmy nemají zakázky. I kvůli tomu stoupá počet chudých.

Vážné problémy s platbou nájmu a nákupem jídla má podle statistického úřadu už devět milionů z 61 milionů obyvatel. Charitu žádá o pomoc i stále víc lidí ze střední třídy – třeba učitelů.

Jaké jsou prognózy

Ekonomika země podle italské vlády za celý letošní rok vykáže propad o osm procent. Gualtieri nicméně na fóru organizovaném bankou Goldman Sachs v polovině června řekl, že pokles bude výraznější. Italská centrální banka prognózuje pokles HDP o 9,5 procenta, Mezinárodní měnový fond o 12,8 procenta. 

Podle červnového výhledu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) klesne letos italská ekonomika o 11,3 procenta, v případě druhé vlny pandemie pak o 14 procent.